Sayfalar

26 Eylül 2010 Pazar

HAŞHAŞLI REVANİ

Ağzınızın içinde çıtır çıtır bir revani.... Çok pratik, çok hafif, ve çok lezzetli...
HAŞHAŞLI REVANİ
Malzemeler:
-5 yumurta (ben 2 yumurta kullandım)
-1 su bardağı şeker
-1 su bardağı un
-1 su bardağı irmik
-1su bardağı sıvı yağ (ama ben yarım bardak kullandım.)
-1su bardağı yoğurt
-1 su bardağı siyah haşhaş
-kabartma tozu, vanilya
-Şerbeti için de 3,5 su bardağı suya 2 bardak şeker kyup kaynatıyoruz. Kaynamasına yakın yarım limonun suyunu sıkıyoruz.
Yapılışı: Malzemelerin hepsini karıştırıyoruz. Yağlanmış fırın tepsisine döküp 180 derce fırında 45-50 dk pişiriyoruz. Tatlımızı fırından alıyoruz. Şerbetini hazırladıktan sonra tatlının üzerine döküyoruz. Biri sıcak biri ılık olacak.
Afiyet olsun....

KIŞ HAZIRLIKLARI

Sağlıklı bir hayat için yediklerimize dikkat etmeliyiz. Hormonlu ve katkı maddeleri yiyeceklerden sakınabildiğimiz kadar sakınmalıyız. Bu nedenle yazdan kış için hazırlık yapmak çok önemli. Bir mutfağı mutfak yapan da bu tür şeylerdir.
DOMATES KONSERVESİ
Aslında buzdolabı poşetlerine de konulabilir ama ben kavanozlara yaptım.
Domatesleri rendeliyoruz, bir tencerede göbeklenene kadar kaynatıyoruz. Sıcakken kavanozlara dolduruyoruz. Kavanozlar hakkında bir noktaya değineceğim. Önceden kavanozları ve kapaklarını bulaşık makinesini en yüksek sıcaklığında yıkadım ve tamamen kurduğundan emin olduktan sonra doldurma işlemin yaptım. Bu hijyen ve konservenin tutması açısından önemli bir durum. Domatesleri kavanozlara doldurduktan sonra kapaklarını sıkıca kapatıp düdüklü tencereye ters şekilde yerleştiriyoruz. Kavanozuna göre değişir ama benim 7 lt.lik düdüklüme 3 kavanoz sığıyor. düdüklünün ağzını kapatıyoruz ama düdüğünü hiç indirmiyoruz. Bu şekilde 25 dk. fısıldıyor. Daha sonra düdüklüyü açıp kavanozları dikkatli bir şekilde çıkartıyoruz.Çok sıcak oluyor dikkat edin. Düz bir zeminde bir bezin üzerine ters bir şekilde koyuyuz. Bu şekilde tam 24 sat belkiyor. Eğer kavanozlardan taşma olmuşsa bu kapağının sıkıca kapanmadığından kaynaklanır ve konserve tutmamış demektir. Yapılan ısıl işlemler kavanozun içindeki basıncı, havayı dengelemek, konservenin uzun ömürlü olmasını sağlamak içindir.

SALATALIK TURŞUSU
Ben kornişon kurmayı düşünüyordum ama bu ufak salatalıkları görünce almadan edemedim. Kornişon da bulursam alıcam ama..
Salatalıkları iyicayıkadıktan sonra kavonoza sıkıca yerleşritiyoruz. Üzerine 4-5 yemek kaşığı iri tuz (kaya tuzu), 7-8 soyulmuş sarımsak koyuyoruz. Salatalıkları yerleştirirken aralarına da 1-2 salatalık koyabiliriz.

Kavanozun 1/4 üne kadar üzüm sirkesi koyuyoruz.

Kavanozun ağzına kadar su dolduruyoruz. Yalnız ağız kısmında maydanozdan kapak yapacak kadar yer bırakıyoruz. Kaynak su olmasında fayda var. Musluk suları kireçli olabiliyor. Maydanozları yıkadıktan sonra sapları ile birlikte kavanozun ağzına kapak yapıyoruz. Daha sonra kavanozun kapağını sıkıca kapatıyoruz.
1-2 gün bu şekilde altına bir kap koyarak bekletelim. Çünkü kapak sıkıca kapanmamışsa taşmalar olabilir. Daha sonra direk güneş ışığı almayan bir yerde saklayabiliriz. yaklaşık 1 ay sonra turşumuz yenecek kıvama gelecektir.

KESME TURŞU

Lahanayı, kırmızı biberi, havucu iyice yıkıyoruz. Lahan ile Kırmızı biberi ince ince doğruyoruz, havucu da rendeliyoruz. Daha sonra bunları büyük bir leğenin içinde karıştırıyoruz. Kavanoza sıkı bir şekilde yerleştiriyoruz. Aralarına 1-2 diş sarımsak koyuyoruz. En üstüne de 5-6 diş sarımsak koyup kavanozun 1/4 ü oranında üzüm sirkesi koyuyoruz. Daha sonra 4-5 yemek kaşığı iri tuz koyupağzına kadar doğal kaynak suyu koyuyoruz. En son maydanozları yıkayıp kavanozun ağzını örtüyoruz.
Kapağını sıkıca kapatıp altına bir kap koyuyoruz. 1-2 gün bu şekilde altına bir kap koyarak bekletelim. Çünkü kapak sıkıca kapanmamışsa taşmalar olabilir. Daha sonra direk güneş ışığı almayan bir yerde saklayabiliriz. yaklaşık 1 ay sonra turşumuz yenecek kıvama gelecektir.






İRMİK ÇORBASI

İnsan hep aynı şeyleri yapmaktan sıkılıyor. O nedenle farklı bir çorba tarifi denedim ve sizlerle paylaşıyorum...
İRMİK ÇORBASI
Malzemeler:
-Tavuk suyu ya da 1 adet tavuk bulyon
-irmik ( koyduğunuz suya göre değişebilir ama 6 su bard. suya 1 çay bard. iyi geliyor)
-1 adet yum. sarısı
-2 kaşık sıvı yağ
-Yarım limon, tuz
Yapılışı: Tavuk suyunu kaynatıyoruz. Diğer taraftan irmiği az suyla ıslatıyoruz. Süzüp tuzla beraber kaynayan tavuk suyuna ilave ediyoruz.Yumurta sarısı ile limonu bir kasede çırpıyoruz. Yani terbiyesini yapıyoruz.  Çorbanın suyundan terbiyenin içine 2-3 kaşık koyup karıştırıyoruz. Bu karışımı da tekrar çorbaya ekliyoruz. 5 dk. sonra çorbanın altını kapatabiliriz. Salçayı yağda kavurup servis yaparken üzerine döküyoruz.

İMAMI BAYILTTIM

Patlıcanı çok severim. Hele karnı yarık, imam bayıldı bunlara bayılırım, bayılırdım.. :) Bayılırdım diyorum çünkü bunları yaparken patlıcanı kızartmak gerekirdi. Kilo, kalori dertlerinden dolayı uzun bir süredir bu yemekleri yapamıyordum. Ama süper bir yöntem öğrendim. Bundan sonra, özellikle yazları hep yaparım artık.

İMAM BAYILDI


Patlıcanların kabuklarını tamamiyle soyuyoruz ve doğru fırına.. Fırında bu şekilde 20 dk kadar közlüyoruz. Hedef içini yarıp doldurabileceğimiz bir yumuşaklık. Patlıcanın cinsine göre değişebilir ama eğer yumaşamışsa biraz daha bekletebiliriz.

İçini hazırlarken tamamen miktarlar size kalmış. Soğanı, biberi, domatesi kavuruyoruz.Eşim yemekleri salçalı sevdiği için ben biraz fazla koyarım salçayı. Salçayı sulandırıp ekliyoruz. Tuz, karabiber, kimyon, isterseniz pul biber ekliyoruz. Pişmesine yakın kıyılmış maydanoz ve sarımsağı da ekledikten sonra karıştırıp ocağın altını kapatıyoruz.

Patlıcanları fırından çıkarıyoruz. Ortana yarıp içine hazırladığımız içi dolduruyoruz. Daha sonra fırın kabına yerleştiriyoruz. Benimki biraz sıkışık oldu. Neyse çok az su ekleyip tekar fırına koyuyoruz. 15-20 dk pişiriyoruz.

Afiyet olsun...

UZUN BİR ARADAN SONRA YENİDEN MERHABA..

Yaklaşık yirmi günden beri blogumla ilgilenemiyorum. Bu zaman diliminde Ramazan Bayramı geldi, geçti. Bayramda Hatay-Belen'deydik. Yayla havası çok iyi geldi. Serin ve sakin bir bayram geçirdik. Rabbim tekrarını nasip etsin. Antep'e dönerken Kilis'in Karbeyaz köyüne uğradık. Oradan bize sağolsunlar taze inek sütü verdiler. Eve gelince hemen ilk işim yoğurt mayalamak oldu. Sadece süt mü?... Karpuz, kuru üzüm, incir..
İnsanın kendi yaptığı yoğurdun tadı da bir başka oluyor..

5 Eylül 2010 Pazar

KADİR GECENİZ HAYIRLARA VESİLE OLSUN...

Ramazan geldi gelecek derken bitmek üzere. Bugün Kadir Gecesi. Kur’an-i Kerim’in inmeye basladigi Ramazan ayinin yirmi yedinci gecesi Islam’da en kutsal ve faziletli gecedir.
Bu geceye Kadir gecesi denilmesi seref ve kiymetinden dolayidir. Çünkü:
a) Kur’an-i Kerim bu gecede inmeye baslamistir.
b) Bu gecedeki ibadet, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin ayda yapilan ibadetten daha faziletlidir.
c) Gelecek bir seneye kadar cereyan edecek olan her türlü hadiseler Allah Tesl’nin ezeli kaza ve takdiri ile ilgili meleklere bu gece bildirilir (Tecrîdi Sarih Tercemesi, VI, 312).
d) Bu gecede yeryüzüne Cebrail ve çok sayida melek iner.
e) Bu gece tanyerinin agarmasina kadar esenliktir, her türlü kötülükten uzaktir. Yeryüzüne inen melekler ugradiklari her mümine selam verirler.

İFTAR İÇİN ÖNERİLER....
1. FIRINDA ALABALIK..
Fırında Alabalık
Temizlenmiş alabalıkların içine ve üzerine sıvı yağ, tuz, karabiber, toz kırmızı biber (acı sevenler pul biber de koyabilir), dövülmüş sarımsakla yapılan sosu sürüyoruz. Fırın tepsisinin altına alüminyum folyo seriyoruz. Sosladığımız balıkları üzerine koyup 200 dereceye ayarladığımız fırına koyuyoruz. Afiyet olsun...


2. YEŞİL MERCİMEKLİ SEMİZOTU SALATASI

 Yeşil Mercimekli Semizotu Salatası
Antep'te semizotuna pimpirim diyorlar..
1bar. yeşil mercimek ile 1 bar. yarmayı ayrı ayrı haşlıyoruz. Semizotlarını ayıklıyoruz. 2 tane havucu rendeliyoruz. Hepsini karıştırıp, 1 limonun suyunu, zeytinyağını, tuzunu ekliyoruz. Afiyet olsun...


3. PATLICAN KEBABI
Patlıcan Kebabı (Antep Yöresinden)
Kebaplık patlıcanı 3 parmak eninde kesiyoruz. Diğer taraftan kebaplık kuzu kıymayı tuz ve karabiberle yoğuruyoruz. Köfte şeklini veriyoruz. Fırın tepsisine bir patlıcan bir köfte şeklinde tepsiye diziyoruz. Antep'te mahalle fırınları çok yaygın ve çok pratik. Hem de odun ateşinde piştiği için çok lezzetli oluyor. Ben de fırına gönderiyorum. ama tabiki evdeki fırınlarda da pişirebilirsiniz. Afiyet olsun...


4. SEBZE TÜRLÜSÜ

Yazın yapılabilecek en kolay yemeklerden...


5. YEŞİL MERCİMEK YEMEĞİ
Yeşil mercimek mutfağımdan hiç eksik etmediğim bir bakliyat. Hem çok lezzetli hem de çok besleyici. Börekte,yemekte, salatada...


6. YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI
Yoğurtlu olan herşeye bayılıyorum. Semizotu da yazın her hafta aldığım bir sebze..


7. ZEYTİNYAĞLI KURU BAMYA YEMEĞİ

Zeytinyağlı Kuru Bamya
Kuru bamyayı haşlıyoruz. Soğanı ve domatesi ince doğrayıp kavuruyoruz. Haşladığımız bamyayı az sulu bir şekilde kavurduğumuz soğan ve domatesin üzerine döküyoruz. Biraz daha zeytinyağı ekleyip bir taşım kaynatıyoruz. Afiyet olsun...


8. ZEYTİNLİ BÖREK

Zeytinli Börek (Antep Yöresinden)
Yeşil zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıyoruz. Bıçakla gelişi güzel doğruyoruz. Lor peyniri, tuz, karabiber,pul biberle karıştırıyoruz. Biraz zeytinyağı ekliyoruz. Ve mahalle fırınına gönderiyoruz. Fırından bu şekilde geri geliyorlar. Afiyet olsun...