Sayfalar

29 Ağustos 2011 Pazartesi

ÇİFTE BAYRAM

RAMAZAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN
HERKESE İYİ BAYRAMLAR


“30 Ağustos Zaferi, Türk Tarihi’nin en önemli dönüm noktasıdır. Ulusal tarihimiz çok büyük, parlak zaferlerle doludur, ama Türk Ulusu’nun burada kazandığı zafer kadar kesin sonuçlu, yalnız bizim tarihimize değil, dünya tarihine yeni bir akım vermekte kesin etkili bir meydan savaşı hatırlamıyorum. Besbelli ki yeni Türk Devleti’nin, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli burada sağlamlaştırıldı, ölümsüz yaşayışı burada taçlandırıldı. Bu alanda akan Türk kanları, bu göklerde uçuşan şehit ruhları, devletimizin, cumhuriyetimizin ölümsüz koruyucularıdır.”
M. K. ATATÜRK

ZAFER BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN...


Ramazan ayını geride bıraktık. Sıcak yaz günlerinde oruç tutmak belki biraz zor geldi ama Rabbim sabrını da verdi. Bedenlerimiz ve ruhlarımız detoks yaptı. Bir bakıma hayat biraz yavaşlıyor bizler için; bir bakıma da iftar davetleri ile hareketleniyoruz. Yenilenmiş bir şekilde hayata kaldığımız yerden devam ediyoruz. Allah herkesin tuttuğu oruçları kabul etsin.

Aynı zamanda yaz mevsimi de geride kaldı. Haziran aylarında daha hala yağmurlu havalarla haşır neşirken "Yaz hiç gelmeyecek galiba" derken bir yaz daha bitti. Hem de baya sıcak bir yazdı. Evde olanlar için pek bir sorun yoktu da; işine gücüne gidenler için zor olmuştur sanırım. Aklıma Yaşar'ın "Yaz Bitti" şarkısı geldi.


Bayramdan sonra evlerde okul telaşı başlayacak. Okula yeni başlayan minikler, bir sınıf atlayıp bir yaş daha büyüyen abiler ablalar ve biz öğretmenler için bir telaştır alıp başını gidecek. Bir heyecan saracak içimizi. Okul alışverişleri yapılacak. "Yaşasın okulumuzu" şarkısını söyleyeceğiz.


26 Ağustos 2011 Cuma

GÜL TATLISI


Malzemeler:
  • 100 gram margarin
  • 2 yumurta
  • Yarım sb sıvıyağ
  • Yarım sb yoğurt
  • 1 sb irmik
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
  • 3 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su

    FindukYapılışı:
  • 4 su bardağı suya 3 su bardağı şeker koyup şerbetini hazırlıyoruz. Şerbetin soğuk olması gerekiyor. O nedenle önce şerbeti hazırlamalıyız.
  • 100 gram margarin, 2 yumurta, yarım sb sıvıyağ, yarım sb yoğurt, 1 sb irmik, 1 paket vanilya, 1 paket kabartma tozu, aldığı kadar unu bir kabın içine alıp yoğuruyoruz.
  • Hamurdan aldığımız yumruk büyüklüğündeki parçaları oklava veya merdane yardımı ile açıyoruz.Hamur açıldıktan sonra çay bardağı ile kesiyoruz. 
  • Ortaya çıkan yuvarlaklardan 4 tanesini şekildeki gibi yan yana birleştiriyoruz. En üstteki parçaya biri üstte diğeri altta olmak üzere iki adet fındık yerleştiriyoruz. 
  •  Fındık koyulan parçadan başlamak üzere aşağıya doğru parça sarıyoruz ve ortadan kesiyoruz.
  • Bu şekilde hazırladığımız gül tatlılarını tepsiye diziyoruz. 180 dereceye önceden ayarlanmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Tatlıyı fırından çıkarınca hemen soğumuş şerbeti döküyoruz ve tatlının şerbeti çekmesi için bekliyoruz. Tatlı soğuyuncaservis edebiliriz. Afiyet olsun...
Tarifi Portakal Ağacı sitesinden almıştım...

KADİR GECENİZ HAYIRLARA VESİLE OLSUN..



Allahım, tüm ulusumuza barış ihsan eyle, birlik ve beraberliğimizi, kardeşliğimizi, dayanışmamızı arttır. Topraklarımızı, yuvamızı bereketlendir. Açlık ve sefalet içinde olanlara yardım et. İşlerimizi yoluna sokacak, borçlarımızı ödeyecek helal kazanç kapıları aç.  Evsizlere ev sahibi olmayı nasip et. Çoluğumuzun çocuğumuzun rızkını arttır, vatana millete, anne ve babalarına hayırlı evlatlar olarak yetşimelerini nasip et. Çocuk hasreti çeken kullarına bu mutluluğu yaşamalarını nasip et.  Kalplerimizi ve evlerimizi huzur, mutluluk ve Senin imanınla doldur. Dertli olan kullarına derman, hasta olan kullarına şifa ver. Günahlarımızı bağışla.Yerin ve göğün yaratısı olan Rabbim, hayır ve şer Sendendir, her türlü sıkıntıdan, beladan sana sığınırız. Dualarımızı kabul et Allahım...

Bu mübarek Kadir gecesini en iyi şekilde geçirmenizi, Kadir gecesinin herkes için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Rabbim dualarımızı kabul etsin inşallah...



25 Ağustos 2011 Perşembe

ET ŞİNİTZEL

Malzemeler:
  • 4 parça dana biftek
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 1 fincan un
  • 1 yumurta
  • sıvı yağ
  • kaşar peyniri
  • tuz ve karabiber
Yapılışı:
  • Kasaptan bifteklik olarak aldığımız etlerin her iki tarafını tuzlayıp, karabiberliyoruz.
  • Biftekleri önce una, sonra çırpılmış yumurtaya ve daha sonrada galeta ununa buluyoruz. Elimizle iyice bastırıp her tarafının galeta unu ile kaplanmasını sağlıyoruz.
  • Kızgın yağda her iki tarafını kızartıyoruz. İkinci yüzeyi kızarmaya başlayınca bifteğin üzerine  rendelenmiş kaşar peyniri serpiyoruz.
  • Yanına haşlanmış patatesleri doğrayıp zeytin yağında hafif kırmızı toz biberle soteleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..

KEDİ DİLLİ TRAMİSU


Malzemeler:
  • 2 paket kedi dili bisküvi ( Ben kare borcamda yaptım, yaptığınız kaba göre değişebilir.)
  • 2 su bardağı ılık su ve 3 kaşık Nescafe (Türk kahvesi de olabilir.)
  •  4 su bardağı süt
  • 1 yumurta
  • 1 paket labne peyniri
  • 3 kahve fincanı un
  • 3 kahve fincanı toz şeker
  • Kakao (üzerini kaplayacak kadar, miktarı size kalmış, fazla olduğu zaman acımsı bir tat oluşuyor)
Yapılışı:
  • Süt, un, toz şeker ve yumurtayı bir tencerede muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişiriyoruz.
  • Labne peyniri muhallebinin altını kapattıktan sonra ekliyoruz ve blendırın ucu ile ya da çırpma teli ile iyice çırpıyoruz. Böylece tramisunun kreması hazırlanmış oldu.
  • Ilık su ile Neskafeyi karıştırıp yayvan bir tabağın içine alıyoruz.
  • Kedi dili bisküvilerini tek tek iki yüzünü de ıslatıp borcamın tabanına diziyoruz.
  • Kremanın yarısını birinci katın üzerine döküyoruz.
  • Spatula ile yaydıktan sonra ikinci kat için kedi dillerini tekrar neskafeli suda ıslatıp dizmeye başlıyoruz. İkinci katı dizerken bisküvileri birinci katın ters yönünde koyarsak servis ederken daha kolay oluyor ve kestiğimiz dilim daha güzel görünüyor.
  • İkinci kat bisküvileri dizdikten sonra kalan kremayı üzerine döküyoruz ve spatula ile yayıyoruz.
  • Süzgeç yaydımı ile kakaoyu tatlının üzerine serpiyoruz. Kakaonun verdiği acımsı tattan hoşlanmayanlar az dökebilir.
  • Buzdolabında 3-4 saat kaldıktan sonra servisedebiliriz. Afiyet olsun....

17 Ağustos 2011 Çarşamba

UZUN BİR ARADAN SONRA MERHABA...

Herkese mübarek Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını diliyorum. Nereden baksan 1 aydır blogumla ilgilenemiyordum. Misafirler, tatil, Ramazan derken bir türlü fırsat olmadı. Bu süre zarfında yazacak, anlatacak o kadar çok şey birikti ki. Bir yerlerden başlamak gerekiyor.

BÖRÜLCE TURŞUSU


Malzemeler:
  • Yarım kilo börülce (Antepte börülceye loğlaz diyorlar)
  • 3-4 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı üzüm sirkesi veya elma sirkesi veya goruk ekşisi (Ekşiliğini ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.)
  • Zeytinyağ, tuz
Yapılışı:
  • Börülcelerin kılçıklarını ayıkladıktan sonra uzunlamasına ya da ikiye bölerek tuzlu suda haşlıyoruz. Ben yaz turşularının suyunu içmeyi sevdiğim için biraz fazla su koymuştum. Tercih size kalmış.
  • Börülceler haşlandıktan sonra sirkesini ekliyoruz. Üzerine 1-2 damla zeytinyağı gezdiriyoruz. Sarımsakları rendeleyip turşuyu dinlendiriyoruz. Afiyet olsun..