Sayfalar

31 Mart 2012 Cumartesi

101 KURABİYE KALIBI

MAZES bu şeker kurabiye kalıplarını hediye ediyor.. Katılanlara bol şans....

FIRINDA BEŞAMEL SOSLU MAKARNA


Malzemeler:
  • 1 paket spagetti makarna
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  •  2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz
  • Beşamel sos için:
    4 yemek kaşığı tereyağ
    4 yemek kaşığı un
    3 su bardağı süt
    tuz
  • Yapılışı:
  •  Makarnaları ikiye bölüp derin bir tencereye bol su ve 2 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyelim. Makarnaları çok yumuşamayacak şekilde haşlayalım.
  •  Haşladığınız makarnaları süzerek soğuk sudan geçirip süzülmesi için süzgeçte bekletelim.
  • Beşamel sos için tereyağını ve unu tencerede koyalım. Un rengini değiştirene kadar orta ateşte kavuralım. Üzerine sütü azar azar eklerken bir yandan da çırparak karıştıralım. (Blendır yada mikserde çırpabiliriz.)
  • Sos koyu bir kıvam alınca ocaktan alalım. Geniş bir kapta makarna, beşamel sos ve 1 su bardağı kaşar peynirini karıştırıp hemen fırın kabına alalım.
  • Üzerine 1 su bardağı kaşar peyniri rendesini döşeyerek önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun..


25 Mart 2012 Pazar

SEVGİSİZ KALMAMANIZ DİLEĞİYLE....

 
En güzel gün ?
Bugün
En kolay şey ?
Hata yapmak
En büyük engel ?
Korku, endişe
En büyük hata ?
Yılgınlık
Bütün kötülüklerin kaynağı ?
Bencillik
En güzel eğlence ?
Çalışma
En kötü yenilgi ?
Pes etme
En iyi öğretmen ?
Çocuklar
En önde gelen ihtiyaç ?
İletişim
İnsanı en mutlu eden şey ?
Başkalarına faydalı olmak
En büyük muamma ?
Ölüm
En berbat kusur ?
Keyifsizlik, moralsizlik
En tehlikeli kişi?
İki yüzlü, yalancı kişi
En kötü duygu ?
Öfke, hınç
En güzel armağan ?
Bağışlama
En elzem gereksinim ?
Aile ocağı
En kısa yol ?
Emin adım
En hoş duygu ?
İç huzuru
En iyi sığınak, korunma ?
Tebessüm
En iyi çare ?
İyimserlik
Dünyanın en büyük gücü ?
Umut
En gerekli kişiler ?
Anneler ve Babalar
En yüce duygu ?
Sevgi

14 Mart 2012 Çarşamba

PORTAKALLI KAYISI KOMPOSTOSU

Malzemeler:
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 kase kuru kayısı
  • 1 tane portakal
  • 4-5 tane karanfil kurusu
  • Çubuk tarçın
Yapılışı: Kuru kayısıları 4-5 'e bölüyoruz. Bunları içinde 5-6 su bardağı su olan bir tencerenin içine atıyoruz. 1 su bardağı şekeri, karanfilleri ve çubuk tarçını ilave edip kaynamaya bırakıyoruz. Portaklaın kabuğunu soyup küçük küçük doğruyoruz. Ilıdıktan sonra kompostonun içine atıyoruz. Portakal kompostoya mayhoş bir tat veriyor. Afiyet olsun..

ORALETLİ ETİMEK TATLISI

Malzemeler:
  • 1 paket tuzsuz etimek
  • Etimekleri ıslatmak için bir su bardağı şekerli süt veya şekerli su
  • Alttaki krema için  
             *4 su bardağı süt,
             *1 su bardağına yakın un,
             *1 su bardağına yakın şeker,
             *50 gr margarin
  • Oraletli krema için
          *4 su bardağı su
          *3 kahve fincanı buğday nişastası (mısır nişastası da olabilir)
          *1 kave fincanı portakallı oralet
          *1 çay bardağı toz şeker
Yapılışı:
  • Tuzsuz etimekleri kare veya dikdörtgen borcama diziyoruz. 1 bardak şekerli sütü kaşıkla üzerlerine dökerek ıslatıyoruz. Özellikle kenarlarının ıslanması önemli.
  • Bir tencerede 4 su bardağı süt, 1 su bardağına yakın un, 1 su bardağına yakın şekeri karıştırarak muhallebisini pişiriyoruz. Muhallebi piştikten sonra 50 gr margarini de ekleyip mikserle 5 dk çırpıyoruz.
  • Etimeklerin üzerine muhallebiyi döküp iyice yayıyoruz.
  • Diğer bir tencerede 4 su bardağı su, 3 kahve fincanı buğday nişastası, 1 kave fincanı portakallı oralet, 1 çay bardağı toz şekeri pişiriyoruz.
  • Oraletli kremayı muhallebinin üzerine döküp yarım saat kadar dışarıda, 2 saat kadar buzdolabında bekletiyoruz. Dilimleyip portakal dilimiyle servis ediyoruz. Afiyet olsun..

13 Mart 2012 Salı

11 Mart 2012 Pazar

KARNIBAHAR KÖFTESİ

Malzemeler:
  • 1 adet karnıbahar
  • 1 yumurta
  • 2-3 kaşık un
  • Tuz, karabiber, kuru nane, kırmızı pul biber
  • Kızartmak için sıvı yağ
Yapılışı:
  • Karnıbaharın çiçeklerini küçük küçük ayırıp haşlıyoruz. Kolayca ezilmesi için iyice haşlanması iyi olur.
  • Karnıbaharları geniz bir kabın içine aldıktan sonra ezip, içine yumurtayı kırıyoruz.
  • Unu, tuzu ve baharatları ekleyip iyice karıştırıyoruz. Karnıbahar büyük ise veya unu fazla gelmişse 1 yumurta daha kırabilirsiniz. Kıvamı çok akışkan olmamakla birlikte kaşıkla dökülebilecek şekilde olacak.
  • Kızartma tenceresinde yağı kızdırdıktan sonra hazırladığımız harçtan kaşıkla kızgın yağa döküp üzerini düzeltiyoruz. İki tarafını da kızartıp peçete serdiğimiz servis tabağına alıyoruz.
  • Servis ederken sarımsaklı yoğurt veya domates sosu ile servis edebiliriz. Afiyet olsun...

10 Mart 2012 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI LAHANA YEMEĞİ

Malzemeler:
  • Beyaz lahananın iç yaprakları
  • 1 orta boy kuru soğan
  • Toz kırmızı biber vaya pul biber
  • Zeytinyağı, tuz, karabiber, 1 çay kaşığı toz şeker
Yapılışı:
  • Ben bu yemeği genellikle lahana sarması için aldığı lahananın içindeki buruşuk yapraklardan yaparım. Lahana yapraklarını ince ince doğruyoruz.
  • Kuru soğanı ince ince doğrayıp zeytinyağında kavuruyoruz. İçine toz kırmızı biberi ekliyoruz.
  • Lahanaları da ekleyip tuzunu, karabiberini koyuyoruz.
  • Üzerine 1 çay bardağı kadar su ile toz şekeri ekleyipi tencerenin ağzını kapatıyoruz. Yemeğin suyu lahananın miktarına bağlı. Çok sulu bir yemek olmayacak. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis ediyoruz. Afiyet olsun...

EKŞİLİ KÖFTE

Antep yöresine özgü bir yemek..
Malzemeler:
Köfte için:
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 kaşığa yakın domates salçası
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı un
  • tuz karabiber
Yemek için:



  • 250 gr kuşbaşı dana eti (kuzu eti de olabilir)
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 orta boy kuru soğan
  • Zeytin yağı
  • Kuru nane, tuz, kırmızı biber,
  • Sumak (toz veya sumak ekşisi)

Yapılışı:
  • Eti ve nohutu düdüklü tencerede haşlıyoruz.
  • Geniş bir kaba (yoğurma kabı) ince bulguru alıp üzerine sıcak su gezdiriyoruz. Sıcak su çok olmayacak, bulgurun her tarafı ıslanacak.) 5 dk kadar dinlendiriyoruz.
  • Bulgurun üzerine irmiği, 1 kaşık domates salçasını ekleyip, yumurtayı kırıyoruz. Biraz tuz ekleyip iyice yoğuruyoruz. (Bazı tariflerde köftesinin içine kıyma da koyuluyor. Ben yemeğin tadını ağırlaştırdığğı için tercih etmiyorum.)
  • Yoğurduğumuz köfte hamurundan nohuttan bir büyükçe parçalar kopartıp yuvarlıyoruz. Un seripi tepsiye köfteleri koyup her yerini unluyoruz.
  • Soğanı ince ince doğrayıp zeytinyağında kavuruyoruz. Soğanlar ölmeye yakın biber salçasını ekleyip kavurmaya evam ediyoruz.
  • Salçanın kokusu çıkınca 1 lt sıcak su ekleyip kaynatıyoruz.
  • Kaynayan suya köfteleri atıp pişiriyoruz.
  • Köfteler piştikten sonra haşlanmış nohut ve eti yemeğe ekliyoruz. Eti nohutla birlikte haşlamışsam suyunu yemeklerde kullanmam. Ayrı ayrı haşlamışsam köfteleri attığım suya et suyu da ilave ederim.
  • Yemek özleşince 2 çay kaşığı toz sumak ekşisini, tuzunu ekliyoruz. Ekşisi size kalmış. Sıvı sumak ekşisi çok ekşi oluyor. Kullanırken çok az koymanızda fayda var.
  • Yemeğin altını kapatmadan önce zeytinyağında kızdırsığımız kuru nane ve pul biberi ekleyip yemeğimizi şöyle bir karıştırıyoruz. Afiyet olsun...

DEKORATİF TOPLAR

Sevgili http://deli-anne.com/ nin araclığı ile yeni bir site keşfettim.
 http://pinterest.com/ Bu sitede bir çok konuda çok ilginç fikirler bulabiliyorsunuz. Bunlardan bir tanesi balon aracılığı ile yapılan dekoratif toplar.. Çok güzel görünüyorlar...
Yapımı da çok kolay.
Gerekli malzemeler:
  • Renkli nakış iplikleri, 
  • 7-8 kadar su balonu (sayısı size kalmış),
  • 1 bardak sıvı nişasta (sıvı nişastayı bulmak zor olabilir belki. bunun için nişastayı sulandırabiliriz. Ölçülerini bilemicem ama duru, akışkan bir kıvamda olacak.),
  • yarım bardak un


Yapılışı:
  • Tarifinde 1 bardak sıvı nişasta ile yarım bardak unu karıştırıyoruz. 
  • Nakış ipliklerinin bir tanesini sıvı karışıma buluyoruz.
  • Şişirdiğimiz su balonunun etrafından kafes gibi sarıyoruz.
  • 1-2 saat kuruması için bekliyoruz. Kuruduktan sonra balonu patlatıyoruz.
  • İster büyük bir kasenin içine koyabilirsiniz, isterseniz de büyük bir iğneye iplik geçirerek dizebilirsiniz.
  •  
    Uygulaması çok kolay en kısa zamanda yapacağım ben de...

NEŞELİ ÇEKİLİŞ

Neşeli Oyuncaklar blogu birşeyler üretmeyi sevenlere oyuncaklar hediye ediyor. Çok güzel malzemeler var. Kaçırmayın derim...

Bunlar ve daha niceleri...

8 Mart 2012 Perşembe

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

     Kadınları el üstünde tutmayıp da ayaklar altına alanlar utansın ! Kadına el kaldıranlar utansın! Ne yazık ki sizlere kadınlara karşı uygulanan şiddetle ilgili dünya çapında bazı veriler aktaracağım.durum içler acısı!
    
  • Kadınlara karşı şiddet dünyada en yaygın, ancak en az cezalandırılan suçtur.

  • Tahminlere göre 113 ile 200 milyon arasında kadın demografik olarak “kayıp” (yok) görünmektedir. Ya doğar doğmaz öldürülmüşler (erkek çocuğun kız çocuğa tercih edilmesi) ya da erkek kardeşleri ve babalarıyla eşit derecede gıda ve tıbbi olanaklara ulaşamamışlardır.

  • Fuhuşa zorlanan ya da bunun için satılan kadınların sayısı yılda 700.000 ila 4.000.000 arasındadır. Cinsel kölelik düzeninden elde edilen kazançlar yılda tahminen on iki milyar dolardır.

  • Küresel olarak, on beş ile kırk beş yaş arası kadınlar, kanser, sıtma, trafik kazaları ve savaşlardan daha ziyade, erkek şiddetinin sonucu hayatını kaybetmekte veya sakatlanmaktadır.

  • En az üç kadından biri dövülmüş, cinsel ilişkiye zorlanmış ya da hayatı boyunca başka türlü suistimal edilmiştir (tecavüz, kötü davranış). Genellikle, suistimal eden kişi aileden bir üye ya da kadının tanıdığı bir kimsedir. Ev içi şiddet, bölge, kültür, etnik köken, eğitim, sınıf ve din ne olursa olsun kadınlara karşı en yaygın suistimal şeklidir.

  • Dinsel, kültürel vb. nedenlerle yılda iki milyondan fazla kız çocuğunun genital organlarına hasar verilmektedir . Bu oran, 15 saniyede bir kız çocuğudur.

  • Sistematik tecavüz yeryüzündeki birçok çatışmada bir terör silahı olarak kullanılmaktadır. Ruanda soykırımı (1994) esnasında 250.000 ila 500.000 kadının tecavüze uğradığı tahmin edilmektedir.

  • Araştırmalar, kadına karşı şiddet ile HIV virüsü arasında yükselen bağlantıyı göstermekte ve HIV bulaşmış kadınların daha fazla şiddete maruz kaldıklarını, şiddet kurbanlarının da HIV bulaşma risklerinin daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır.

  •     Ama diğer taraftandan kendi ayakları üstünde duran, onurlu bir şekilde her türlü şerefsizlikle mücadele eden, kendini ispatlamış, azimli, başarılı kadınlar da var. Bu kadınları ve kadınlara bu mücadelesinde destek olan tüm erkekleri tebrik ediyorum.

    DÜNYA KADINLAR GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN....

    7 Mart 2012 Çarşamba

    FIRINDA DİL BALIĞI

    Hamile olduğum için haftada  bir iki kere balık tüketmem gerekiyor. Ama maalesef o çok sevdiğim balıkların kokusu bu aralar midemi bulandırıyor. Geçen gün üzerine gideyim, yemem gerekiyor diye kendimi zorladım. Sonuç hiç de iyi olmadı.Bu tarif önceden yapmış olduğum ama yayınlayamadığım bir tarif. Dil bablığı çok lezzetli bir balık. Denemeyenlere tavsiye ederim.

    Malzemeler:
    • 6 adet dil balığı (Orta boy dil balıklarının 6 tanesi yaklaşık 850gr falan geliyor. İnce olduğu için 2 veya 3 tanesi yemekte başka bir şey yok ise ancak doyurur bence.)
    • Galeta unu
    • Tuz ve zeytinyağı
    Yapılışı:
    • Dil balıklarını balıkçının temizlemesine rağmen evde tekrar gözden geçirmekte fayda var. İyice yıkayıp bir süzgüde suyunun szüzülmesini bekliyoruz.
    • Üzerlerine fırçaile zeytinyağı sürüp, her iki tarafını tuzlayıp, galeta ununa buluyoruz.
    • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirip 170 derecede kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun..

    5 Mart 2012 Pazartesi

    ISPANAKLI KOL BÖREĞİ

    Malzemeler:
    • 4 adet yufka
    • Yarım kilodan biraz fazla ıspanak
    • 2 adet orta boy kuru soğan
    • 250 gr lor peynir
    • Tuz, karabiber, pul biber, zeytin yağı
    • 1/2 su bardağı sıvı yağ
    • 1 şişe maden sodası
    • 1 yumurta
    Yapılışı:
    • Ispanakları iyice temizliyoruz, yıkıyoruz ve ince ince doğruyoruz.
    • Kuru soğanları ince ince doğrayıp ıspanaklarla karıştırıyoruz.
    • Lor peynirini, tuzu, karabiberi, pul biberi ve yarım çay bardağı kadar da zeytin yağını ekleyip böreğin iç karışımını iyice karıştırıyoruz.
    • Yumurtanın beyazı ile sarısını ayırıyoruz. Sarısını üzerine sürmek için, beyazını da sıvı harcı için kullanacağız. Yumurtanın beyazı, 1/2 su bardağı sıvı yağı ve 1 şişe maden sodasını iyice çırpıyoruz.
    • 1 yufkayı tezgaha serip yarısına sıvı karışımı kaşıkla gezdiriyoruz. Diğer yarısını üstüne kapatıyoruz. Yine sıvı karışımı sürüp geniş kısmına uzunda ıspanaklı harçtan koyuyoruz. Çok sıkı olmayacak şekilde rulo yapıyoruz.
    • Yağladığımız fırın tepsine orta kısmından başlamak üzere yuvarlayarak yerleştiriyoruz. Diğer yufkalara da aynı şekilde sarıp tepsiye yerleştiriyoruz. Benim tepsin dikdörtgen ve küçüktü. Bu nedenle 4 yufka yetti.
    • Yumurta sarısını böreğin üzerine sürüp 180 dereceye ısınmış fınında 45 dk kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun...

      4 Mart 2012 Pazar

      ENSE KALINLIĞI 0,7mm

           Çok şükür dünkü konrolümüzde her şey normaldi. Bebeğimiz çok hareketliymiş. Hareketini henüz hissedmiyorum ama bağırsaklarımdaki anormal sesler ve hareketi o yapıyormuş. Ultrasonda izlediğimizde eli ayağı hiç sürekli hareket halindeydi. Onu o şekilde görmek eşimle beni çok heyecanlandırdı. Her kontrolde gerçi ayrı bir heyecan hissediyoruz fakat bu seferki daha farklıydı.             
            Doktor kontolden önce bize bir soru sordu. Bu zamana kadar o sorunun cevabını eşim de ben de hiç düşünmemiştik. ""Malum 12. haftadasınız. Bu haftalarda 2'li test için tahlil yaptırırız. 2'li testte bebeğin kromozomal bir rahatsızlığı var mı yok mu bunu tespit etmeye çalışırız. "Öncelikle size bebeğiniz down sendrolu olsa aldırır mıydınız?" diye soruyorum."" Gerçekten doktor o soruyu sordu ve biz eşimle birbirimize baktık ve kalakaldık. Olumsuz şeyleri aklımıza getirmemeye çalıştığımız için böyle bir soru ve cevabı için hiç düşünmemiştik açıkçası. Kısa bir süre sonra ikimiz de birden "Yok, aldırmayız." cevabını verince doktaor ekledi: "Öyleyse 2'li testin sonucu sizin için önemli değil, isterseniz yaptırmayabilirsiniz." dedi. Biz de "Bebeğimizi aldırmayız ama yine sonucu merak ederiz. Biz testi yaptıracağız."dedik. Sonra doktor bizi muyane odasına aldı. Ultrason görüntüsü alana kadar en fazla 1 dk geçmiştir. Ama bana o 1 dk. bir ömür gibi geldi. Nihayet "ense kalınlığının" 0.7 mm olduğunu, 3mm'ye yakın veya fazla olursa riskli olduğunu söyleyince eşimle göz göze geldik ve derin bir "Ohhh!" çektik. Demir, magnezyum ve vitamin takviyeleri ile kontrolümüz bitti.
             Çok şükür her şey yolundaymış... Mulu hamile, mutlu eş, mutlu bebek... herkese iyi pazarlar diliyorum.....

      3 Mart 2012 Cumartesi

      OLUMLU DÜŞÜNMEK VE 7 AĞAÇ PROJESİ

           Kaç zamandır  rüyalarımda merdivenden düştüğümü görüyorum. Günlük hayatta en çok korktuğum şeylerden bir tanesi. Özellikle okulda öğretmenler odası ile sınıfım arasındaki merdivenleri inerken.. Bir de okuldaki en büyük tehlikelerden birisi koridorlarda veya merdivenlerde öğrencilerin kontrolsüz davranışları. Karnıma darbe almak da ikinci korktuğum mevzu. Valla artık böyle olumsuz düşüne düşüne bir gün başıma gelecek.. Rüyalarıma bile girdiğine göre...
           Hamilelikte 12. haftayı bitiyoruz. Mide bulantılı ilk üç ay geçti yani, çok şükür. Genelde mide bulantılarının ilk üç ayda geçtiğini söylüyorlar. Ben de bu zamanı hamileliğimde bir basamak olarak düşünüyorum. Yazık anneciğimi esir aldık. Kadıncağız sömestir tatili için gelmişti 2 aya yakındır yanımızda. Sürekli öğüren bir "Müge Anne" yi bırakamadı. Babamla kardeşim Denizli'de perişan oldu. Gerçi onlar her ne kadar "Biz idare ediyoruz. Sen bizi düşünme." deselerde benim içim rahat değil.
           Artık olumsuzları olumluya çevirme zamanım geldi.  Atrık gereksiz kuruntulara düşüp de canımı sıkmayacağım. Rahat bir hamilelik dönemi geçirmem benim elimde. Bunun için dua ediyoru. Duanın gücüne çok inanıyorum. "Allahım bana mutlu ve huzurlu bir hamilelik, sağlıklı ve huzurlu bir doğum, sağlıklı ve mutlu bir bebek nasip et." Bu konuda önce Allah'a, sonra kendime, en çokta bebeğime güveniyorum.
           Bunun için bebeğim için bir şey yapmaya karar verdim. Bebeğimin doğumu için Çekül Vakfı'nın "7 Ağaç" projesine katılmaya karar verdim. Bebeğimin doğumu şerefine 7 ağaç dikiyorum. Bu ağaçlar bebeğimle birlikte büyüyecekler inşaallah. Sadece doğum için değil çeşitli amaçlarla (hediye, yıldönümü, özel günler, vefat, geçmiş olsun...) Çekül Vakfı aracılığı ile doğaya ağaç bağışlıyabiliyorsunuz. "Projenin adı neden 7 Ağaç?" şeklinde aklınıza bir soru geldi sanırım. Çünkü insan ömrü boyunca yedi ağacın meyveler kadar tüketim yaparmış. Buna sadece meyve olarak bakmamak lazım. Nefes alırken içimize çektiğimiz oksijen, kullandığımız kağıtlar, mobilyalar...  Bununla ilgili linki gönderiyorum. İlgilenenler için... http://www.cekulvakfi.org.tr/yediagac

      ÇİKOLATA SOSLU KEDİDİLLİ TATLI

      Malzemeler:
      • 2 paket kedi dili bisküvisi
      • 1 su bardağı şekerli süt (bisküvileri ıslatmak için)
      • 1 lt süt
      • 1 su bardağı un
      • 1 su bardağına yakın toz şeker
      • 1 paket vanilya
      • 50 gr tereyağı
      ------
      Çikolatalı Sos için:
      • 1 poşet Dr. Oetker Çikolatalı Sos
      • 500 ml (2,5 su bardağı) süt
      • Süslemek için renkli şekerlemeler
      Yapılışı:

      • 1 lt sütü, 1 su bardağı unu, 1 su bardağına yakın toz şekeri, 1 paket vanilyayı bir tencereye alıp muhallebi kıvamında pişiriyoruz. Pişmeye yakın tereyağını içine atıp eriyene kadar karıştırıyoruz. Muhallebiyi ocaktan alıp mikserle 7-8 dk çırpıyoruz.
      • Kedi dili bisküvileri şekerli sütle ıslatıp borcam tepsinin alt katına diziyoruz.
      • Üzerine muhallebiden döküp spatula ile yayıyoruz.
      • Bu işlemi bir kat daha yapıyoruz.
      • 2,5 su bardağı süt ile hazır çikolata sosunu başka bir tencerenin içine alıp pişiriyoruz.
      • Çikolata sosunu tatlının üzerine yayıp dilimliyoruz. Üzerini renkli şekerle süslüyoruz. Afiyet olsun...

      İZMİR KÖFTE

      Malzemeler:

      Köftelik malzemeler:
      • Yarım kilo az yağlı kıyma
      • 1 yumurtanın sarısı
      • 2 dilim bayat ekmek içi
      • 1 tane orta boy soğan
      • 2 diş sarımsak
      • 1 tatlı kaşığı kimyon
      • 1 tatlı kaşığı kekik
      • 1 tutam maydanoz
      • Tuz ve karabiber
      ----------------------------------------
      • 5 tane orta boy patates
      • 3 tane domates
      • 4 tane tatlı kırmızı biber (kapya biber) veya çarliston biber
      • 2 tane orta boy kuru soğan
      • 2 yemek kaşığı domates salçası
      • Yarım çay bardağı sıvı yağ
      • Tuz
      Yapılışı:
      • Patateslerin kabuğunu soyup uzunlamasına dilimliyoruz. Dilimlediğimiz patatesleri yarım çay bardağı sıvı yağ döktüğümüz fırın tepsisinin altına diziyoruz.
      • Yarım kilo kıymayı geniş bir kabın içine alıp ekmek içi, yumurta sarısı, rendelenmiş soğan - sarımsak, ince kıyılmış maydanoz ve baharatları ile yoğurmaya başlıyoruz.
      • Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elimizde yassılaştırıyoruz. Köfteleri patateslerin üzerine diziyoruz.
      • Ayrı bir kapta domates salçasını suyla ezip köftelerin üzerinden gezdiriyoruz.
      • Domatesleri ve soğanları dörde, birberleri de 2'ye 3'e bölüp tepsinin üzerine gezdiriyoruz.
      • Tuz ve yağ takviyesi isteinirse yapılabilir. Ama yemeğimiz çok sulu olmayacak.
      • 175 derece fırında pişiriyoruz. Afiyet olsun...

      YUMURTALI KAVURMA


      Parça etleri önceden kavurup buzdolabında saklama kaplarının içinde 3 hafta kadar saklıyorum. Böyle yapınca yemeklerde kullanmak pratik oluyor. Bazen de böyle akşamları kahvaltı tazı yenilen yemeklerde yumurtalı kavurma yapıyorum. Değişiklik oluyor bizim için.

      Malzemeler:

      • Kavrulmuş parça kırmızı et
      • 2 yumutra
      • Tereyağı
      • Tuz ve karabiber
      Yapılışı:Kavrulmuş etler ile tereyağı bir tavaya alıp, tereyağ eriyene kadar etleri yumuşatıyoruz. Üzerine 2 yumurtayı kırıp tuz ve karabiber ekleyerek pişiriyoruz. Afiyet olsun..