Sayfalar

26 Eylül 2012 Çarşamba

ŞIH MUALA YEMEĞİ

 
 
Malum doğumdan sonra annem yanımda olduğu için mutfağa yemek yapmak için girmiyorum. Bu aralar anne lezzetleri ile soframız şenleniyor. Anneciğimin ellerine sağlık, sağolsun uğraşıyor kasıncağız bizim için. Bu tarifini vereceğim şıh muala yemeği doğumdan önce ilk kez yapıp denemiş olduğum Hatay mutfağına ait bir yemek. Besin değeri yüksek olan yeşil mercimeğin tketimi için farklı bir seçenek olacağını düşünüyorum. Denemenizi tavsiye ederim...
 
Malzemeler:
  • 1 kg. patlıcan
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 7-8 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 4 adet yeşil biber
  • 4 adet ortaboy kurusoğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı nar ekşisi
  • kuru nane
  • karabiber
  • tuz
  • maydanoz
Yapılışı:
  • Bir karış uzunluğundaki patlıcanları  ,sadece saplarını keserek alacalı soyup boylamasına 3 dilime ayırıyoruz. Sonra bu dilmleri ortadan üçe dörde (dil şeklinde) kesiyoruz. Tüm patlıcanları bu şekilde doğradıktan sonra 1 saat kadar tuzlu suda bekletiyoruz.
  • Mercimeği haşlayıp suyunu süzerek derin bir kaba alıyoruz.
  • Soğanların ve domateslerin kabuklarını soyup yemeklik doğruyoruz.
  • Biberlerin tohum kısımlarını çıkararak ince doğruyoruz.
  • Sarımsağı dövüyoruz .
  • Hazırladığımız malzemeleri haşlanmış mercimeklerle karıştırarak ,salçayı da ilave edip tuz ve karabiberle tadlandırıyoruz.
  • Bir tencerenn altına hafif zeytin yağı gezdirip patlıcanları suyun içerisinden alarak tencerenin dibine bir sıra diziyoruz. Üzerlerine hazırladığımız karışımdan yayıp tekrar bir sıra daha patlıcan diziyoruz. Mercimekli karışımın kalanını döşeyip üzerine patlıcanları kapatıyoruz.
  • Yemeğimizin üzerine yağ ,nar ekşisi ve 1 su bardağı sıcak su dökerek ocağa koyup orta ateşte yaklaşık 1 saat kadar pişirdikten sonra ocaktan almadan üzerine kuru nane serperek ocağın altını kapatıyoruz.
  • Servis tabağına alıp üzerini maydanoz ile süsleyerek servis yapıyoruz.Afiyet olsun..
 

 

Hiç yorum yok: