Sayfalar

26 Eylül 2010 Pazar

KIŞ HAZIRLIKLARI

Sağlıklı bir hayat için yediklerimize dikkat etmeliyiz. Hormonlu ve katkı maddeleri yiyeceklerden sakınabildiğimiz kadar sakınmalıyız. Bu nedenle yazdan kış için hazırlık yapmak çok önemli. Bir mutfağı mutfak yapan da bu tür şeylerdir.
DOMATES KONSERVESİ
Aslında buzdolabı poşetlerine de konulabilir ama ben kavanozlara yaptım.
Domatesleri rendeliyoruz, bir tencerede göbeklenene kadar kaynatıyoruz. Sıcakken kavanozlara dolduruyoruz. Kavanozlar hakkında bir noktaya değineceğim. Önceden kavanozları ve kapaklarını bulaşık makinesini en yüksek sıcaklığında yıkadım ve tamamen kurduğundan emin olduktan sonra doldurma işlemin yaptım. Bu hijyen ve konservenin tutması açısından önemli bir durum. Domatesleri kavanozlara doldurduktan sonra kapaklarını sıkıca kapatıp düdüklü tencereye ters şekilde yerleştiriyoruz. Kavanozuna göre değişir ama benim 7 lt.lik düdüklüme 3 kavanoz sığıyor. düdüklünün ağzını kapatıyoruz ama düdüğünü hiç indirmiyoruz. Bu şekilde 25 dk. fısıldıyor. Daha sonra düdüklüyü açıp kavanozları dikkatli bir şekilde çıkartıyoruz.Çok sıcak oluyor dikkat edin. Düz bir zeminde bir bezin üzerine ters bir şekilde koyuyuz. Bu şekilde tam 24 sat belkiyor. Eğer kavanozlardan taşma olmuşsa bu kapağının sıkıca kapanmadığından kaynaklanır ve konserve tutmamış demektir. Yapılan ısıl işlemler kavanozun içindeki basıncı, havayı dengelemek, konservenin uzun ömürlü olmasını sağlamak içindir.

SALATALIK TURŞUSU
Ben kornişon kurmayı düşünüyordum ama bu ufak salatalıkları görünce almadan edemedim. Kornişon da bulursam alıcam ama..
Salatalıkları iyicayıkadıktan sonra kavonoza sıkıca yerleşritiyoruz. Üzerine 4-5 yemek kaşığı iri tuz (kaya tuzu), 7-8 soyulmuş sarımsak koyuyoruz. Salatalıkları yerleştirirken aralarına da 1-2 salatalık koyabiliriz.

Kavanozun 1/4 üne kadar üzüm sirkesi koyuyoruz.

Kavanozun ağzına kadar su dolduruyoruz. Yalnız ağız kısmında maydanozdan kapak yapacak kadar yer bırakıyoruz. Kaynak su olmasında fayda var. Musluk suları kireçli olabiliyor. Maydanozları yıkadıktan sonra sapları ile birlikte kavanozun ağzına kapak yapıyoruz. Daha sonra kavanozun kapağını sıkıca kapatıyoruz.
1-2 gün bu şekilde altına bir kap koyarak bekletelim. Çünkü kapak sıkıca kapanmamışsa taşmalar olabilir. Daha sonra direk güneş ışığı almayan bir yerde saklayabiliriz. yaklaşık 1 ay sonra turşumuz yenecek kıvama gelecektir.

KESME TURŞU

Lahanayı, kırmızı biberi, havucu iyice yıkıyoruz. Lahan ile Kırmızı biberi ince ince doğruyoruz, havucu da rendeliyoruz. Daha sonra bunları büyük bir leğenin içinde karıştırıyoruz. Kavanoza sıkı bir şekilde yerleştiriyoruz. Aralarına 1-2 diş sarımsak koyuyoruz. En üstüne de 5-6 diş sarımsak koyup kavanozun 1/4 ü oranında üzüm sirkesi koyuyoruz. Daha sonra 4-5 yemek kaşığı iri tuz koyupağzına kadar doğal kaynak suyu koyuyoruz. En son maydanozları yıkayıp kavanozun ağzını örtüyoruz.
Kapağını sıkıca kapatıp altına bir kap koyuyoruz. 1-2 gün bu şekilde altına bir kap koyarak bekletelim. Çünkü kapak sıkıca kapanmamışsa taşmalar olabilir. Daha sonra direk güneş ışığı almayan bir yerde saklayabiliriz. yaklaşık 1 ay sonra turşumuz yenecek kıvama gelecektir.






3 yorum:

notdefterimden dedi ki...

Güzel görünüyorlar,mutlaka tatları da güzeldir .Ellerinize sağlık,afiyet olsun..

mine dedi ki...

süpermiş kış hazırlıkları
şu domates konservesini yapmayı çok istiyorum ama tencerede patlayıp çatlayabiliyormuş galiba
ne bileyim tek başıma yapmak istemedim ilk denememi
bilen biriyle yaparım inşallah bir gün
fotolardaki herşey o kadar lezzetli görünüyor ki afiyetle tüketmeniz dileklerimle...

mügepolat dedi ki...

teşekkürler...
Konserveleri yaparken kavanozları düdüklü tencereye koyuyoruz, ağzını kapatıyoruz fakat düdüğünü hiç indirmiyoruz. benimkisi eski tip bir düdüklü.Yenilerde nasıl yapmak gerek çok bilemiyorum açıkçası..