Sayfalar

20 Mayıs 2012 Pazar

DÜN ATAM'IZIN DOĞUM GÜNÜYDÜ


Atatürk'ün doğum günü ile ilgili bir anı aktaracağım sizlere. Daha ayrıntılı bilgiyi şu sayfadan edinebilirsiniz.

     "Bir gün Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Rıza Soyak, Atatürk’e bir evrak getirdi. Belge, İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği’nden geliyordu. Bir ansiklopedide yer alacak biyografisi için Cumhurbaşkanı Atatürk’ün tam doğum tarihinin bildirilmesi rica ediliyordu.
     Atatürk düşündü fakat doğum gününü tam olarak bilmiyordu. Aklında mayıs ayı kalmıştı.
Özel Kalem Müdürü Soyak’a döndü, “bu bir 19 Mayıs günü neden olmasın” dedi. Yani ulusal kurtuluş savaşının miladı olan tarih…
      İlginçtir, Atatürk’ün doğum tarihinin yazıldığı resmi evrak İngiliz büyükelçiliğine
10 Kasım 1936 tarihinde gönderildi. Yani Atatürk’ün ölümünden tam iki yıl önce: “Reisi Cumhur Atatürk 19 Mayıs 1881 tarihinde doğmuştur.”
     Bu tarihten önce Atatürk’ün doğum tarihi konusunda bir kesinlik yoktu. Örneğin, Çankaya Köşkü yaverlik dairesi Atatürk’ün doğum tarihi hakkında sorulan bir soruya 1880 olarak yanıtlamıştı. Halkevlerinin çalışmalarında da bu tarih kabul görmüştü.
     Bazı kaynaklara göre ise doğum tarihi 13 Mart 1881 idi. Bu kafa karışıklığını Atatürk ölümünden iki yıl önce kendisi düzeltti…"


İşte, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin başlangıç tarihini kendi doğum günü sayan büyük önder Mustafa Kemal Atatürk kendini Türk milletine böyle adamıştı. İyi ki vardı, iyi ki bu topraklar için, bu millet için mücadele etti. Ruhun şad olsun Atam...

19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA , GENÇLİK VE SPOR BAYRAMIMIZ TEKRAR KUTLU OLSUN. BİZ ATATÜRK GENÇLERİ OLARAK ONUN BİZE EMANET ETTİĞİ BU CUMHURİYETİ, BU TOPRAKLARI CANIMIZ PAHASINA KORUYACAĞIZ. BU GÜCÜ DAMARLARIMIZDAKİ ASİL KANDAN ALIYORUZ.

"Benim naçiz vücudum bir gün toprak olacaktır. Ama Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır." M. K. ATATÜRK 

Hiç yorum yok: