Peynirli Börek
Malzemeler: 5 adet yufka, yarım kiloya yakın lor peyniri ya da beyaz peynir, maydanoz, tuz (peynirin tuzuna göre), 2 adet yumurta, 1 şişe maden suyu, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 su bardağı süt,1 su bardağına yakın su, çörek otu
Yapılışı:- Maden suyunu, sıvı yağı, sütü, suyu ve 1 yumurtayı çukur birkasenin içine alıyoruz. Böreğin üzerine sürmek için ayırdığımız yumurta sarısının beyazını da harca ekliyoruz. Blendırla çırpıyoruz.
- Fırın tepsisinin altını sıvı yağla yağlıyoruz.
- Yufkanın birini tepsinin üzerine tek kat seriyoruz.
- Hazırladığımız sıvı karışımdan kaşıkla tepsinin her yerine gelecek şekilde döküyoruz. Yufkanın tepsiden sarkan kısımlarını da tepsinin içine kıvırıyoruz. Sıvı harçtan tekrar döküyoruz.
- 1 tane yufkayı da gelişi güzel küçük parçalara ayırıyoruz. Tepsinin içine gelişi güzel serpiştiriyoruz. Sıvı harçtan tekrar döküyoruz.
- Bir yufkanın yarısını da aynı işlemden geçirip tepsiye serpiştiriyoruz. Sıvı harçtan tekrar döküyoruz.
- Hazırladığımız maydanozlu peynir karışımını tepsiye yayıyoruz. Peynir tuzsuz ise biraz tuz atabiliriz.
- Diğer yarım yufkayı da parça pinçik yapıp peynirlerin üzerine serpiştiriyoruz. Sıvı harçtan döküyoruz.
- 1 yufkanın tamamını tekrar parça pinçik yapıp tepsiye yayıyoruz. Sıvı harçtan döküyoruz.
- Son yufkayı da tepsini üzeri düzgün olacak şekilde yerleştirip, sarkan kısımlarını altta kalacak şekilde ayarlıyoruz.
- Üzerine yumurtanın sarısını sürüp çörek otu serpiyoruz.
- 180 derece fırında pişiriyoruz. Afiyet olsun.
- PÜF: 1-Peynirin çok kalın bir tabaka olması yerken işinizi biraz zorlaştırabilir. Bu nedenle ince bir tabaka olmasında fayda var. Eğer bol peynirli olsun istiyorsanız böreği 6 yufka ile yapabilirsiniz. 2- Sıvı harçta elinizi korkak alıştırmayın. Sıvı harcı bol bol dökünce su böreği gibi oluyor. Eğer sıvı harcınız arttıysa en son böreğin üzerine gezdirebilirsiniz. Tabiki yumurta sarısından önce..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder