Sayfalar

27 Şubat 2011 Pazar

UZUN BİR ARDAN SONRA PEYNİRLİ BÖREKLE MERHABA..

Evet, bir zamandır yazamıyordum. Nereden baksan 1 ay olmuştu. Sömestir tatili, misafirler, okulun açılması, yeni okul, yeni öğrenciler, ev arayışları derken baya uzun bir süredir yazamıyordum. Tabi hal böyle olunca tarifler ve yazacaklarım birikti. Evet başlıyorum....

Peynirli  Börek
Malzemeler: 5 adet yufka, yarım kiloya yakın lor peyniri ya da beyaz peynir, maydanoz, tuz (peynirin tuzuna göre), 2 adet yumurta, 1 şişe maden suyu, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 su bardağı süt,1 su bardağına yakın su, çörek otu

Yapılışı:
  • Maden suyunu, sıvı yağı, sütü, suyu ve  1 yumurtayı çukur birkasenin içine alıyoruz. Böreğin üzerine sürmek için ayırdığımız yumurta sarısının beyazını da harca ekliyoruz. Blendırla çırpıyoruz.
  • Fırın tepsisinin altını sıvı yağla yağlıyoruz. 
  • Yufkanın birini tepsinin üzerine tek kat seriyoruz.
  • Hazırladığımız sıvı karışımdan kaşıkla tepsinin her yerine gelecek şekilde döküyoruz. Yufkanın tepsiden sarkan kısımlarını da tepsinin içine kıvırıyoruz. Sıvı harçtan tekrar döküyoruz. 
  • 1 tane yufkayı da gelişi güzel küçük parçalara ayırıyoruz. Tepsinin içine gelişi güzel serpiştiriyoruz. Sıvı harçtan tekrar döküyoruz.
  • Bir yufkanın yarısını da aynı işlemden geçirip tepsiye serpiştiriyoruz. Sıvı harçtan tekrar döküyoruz.
  • Hazırladığımız maydanozlu peynir karışımını tepsiye yayıyoruz. Peynir tuzsuz ise biraz tuz atabiliriz.
  • Diğer yarım yufkayı da parça pinçik yapıp peynirlerin üzerine serpiştiriyoruz. Sıvı harçtan döküyoruz.
  • 1 yufkanın tamamını tekrar parça pinçik yapıp tepsiye yayıyoruz. Sıvı harçtan döküyoruz.
  • Son yufkayı da tepsini üzeri düzgün olacak şekilde yerleştirip, sarkan kısımlarını altta kalacak şekilde ayarlıyoruz.
  • Üzerine yumurtanın sarısını sürüp çörek otu serpiyoruz.
  • 180 derece fırında pişiriyoruz. Afiyet olsun.
  • PÜF: 1-Peynirin çok kalın bir tabaka olması yerken işinizi biraz zorlaştırabilir. Bu nedenle ince bir tabaka olmasında fayda var. Eğer bol peynirli olsun istiyorsanız böreği 6 yufka ile yapabilirsiniz. 2- Sıvı harçta elinizi korkak alıştırmayın. Sıvı harcı bol bol dökünce su böreği gibi oluyor. Eğer sıvı harcınız arttıysa en son böreğin üzerine gezdirebilirsiniz. Tabiki yumurta sarısından önce..

                                                

Hiç yorum yok: