Sayfalar

24 Haziran 2012 Pazar

PATATESLİ KESME BÖREK

Elif Şakak'ın Aşk kitabından;
GÖNLÜ GENİŞ RUHU GEZGİN SUFİ MEŞREPLİLERİN KIRK KURALI'ndan beşincisi:



Aklın kimyası ile aşkın kimyası başkadır. Akıl temkinlidir. Korka korka atar adımlarını. "Aman sakın kendini" diye tembihler. Halbuki aşk öyle mi? Onun tek dediği: " Bırak kendini, ko gitsin! " Akıl kolay kolay yıkılmaz. Aşk ise kendini yıpratır, harap düşer. Halbuki hazineler ve defineler yıkıntılar arasında olur. Ne varsa harap bir kalpte var!- Şems-i Tebrizi






Malzemeler:
  •  3 tane yufka
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı çiçek yağı
  • 6-7 tane haşlanmış patates
  • 1,5 su bardağı kaşar peyniri
  • Bir tutam maydanoz, bir tutam nane, bir tutam dereotu
  • Tuz, karabiber, kimyon, toz kırmızı biber,
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
  • Haşlanmış patatesleri geniş bir kaba rendeliyoruz. İçine 1 bardak kaşar peyniri, ince ince doğranmış yeşillikleri, tuz, karabiberi, kimyon, toz kırmızı biber, yarım su bardağı zeytinyağını ekleyip karıştırıyoruz.
  • 1 yumurtayı 1 bardak sütle çırpıp sıvı harcı yapıyouz.
  • Yufkanın  birini tezgaha veya masanın üzerine seriyoruz. Yarısına kadar sıvı harcı kaşık ile gezdiriyoruz. Diğer yarısını üzerine kapatıyoruz. Biraz daha sıvı harçtan gezdirip patatesli harcın 1/3'ünü yarım şekilde görünen yufkanın üzerine dağıtıyoruz. Diğer iki yufkayı da bu yaptığımızın üzerine serip her biri için aynı işlemleri yapıyoruz.  
  • Üst üste serilmiş aralarında patatesli harç olan yufkaları düz kısmından sıkıca rulo yapıyoruz.
  • Bir bıçakla rulodan 2 şer cm'lik dilimler kesip Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yan bir şekilde diziyoruz. 180 dereceye ısınmış fırında pişiriyoruz. 20 dk sonra çıkartıp her bir dilimin üzerine kaşar peyniri rendesi serpip üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun...




1 yorum:

Aslihan Bayram dedi ki...

süper gözüküyor!:)