Sayfalar

4 Aralık 2010 Cumartesi

KEŞKEK ve ARKADAŞ TOPLANTILARI

Karataş Beşlisi (Filiz, Müge, Feyza, Fatma, Elif, Masal-grubumuzun en küçük üyesi)
Karataş Gaziantep'te bir semt adı. Okulumuzda görev yapan Karataş'ta oturan öğretmenler arasında sıkı bir bağ var. Umarım bu dostluğumuz ebedi olur..
Gelelim toplanma nedenimize... 25 Kasım'da Feyza'nın oğlu Tolga'nın doğum günü nedeniyle bir araya geldik. Bu seferki bir araya geliş nedenimiz buydu. Bir araya gelmek için neden üretmekte üstümüze yok. Böyle olunca buluşmalarımız daha anlamlı oluyor. Aslında geçen hafta yayınlayacaktım ama kısmet olmadı.
Yaren(Fatma'nın), Tolga(Feyza'nın), Sıla(Filiz'in), Yaren Ela(Feyza'nın)
İyi ki doğdun Tolgacım...
Poğaça, turşu ve içli köfte ev sahibemiz Feyza'nın, buzluk böreği Fatma'nın, sarmalar da Filiz Hocam'ın marifetleri... Elifçiğimin kendi elleri ile yaptığı şekerparelerin fotoğrafını maalesef çekmeyi unutmuşum...

Gelelim benim marifetime....

Keşkek
Yapılışı: Yarım kilo kuşbaşı et (dana veya kuzu farketmez) ile 2su bardağı yarmayı birlikte yarısına kadar su doldurduğumuz düdüklü tencerede haşlıyoruz. Eti alta koyarsanız yarmanın dibe tutmasını engellemiş olursunuz. Bazı bölgelerde "yarma"ya "dövme" de diyorlar. Yani kastettiğim "aşurelik buğday".. Bu arada yarmanın kolay haşlanması için en az 2-3 saat öncesinden ıslatılması iyi olur. Aslında keşkek çok uğraştırıcı bir yemek. Ben hatırlıyorum çocukluğumda annem, annanem ve teyzelerim bunu odun ateşinde ve kazanlarda yaparlardı. Sürekli kuvvetlice karıştırırlardı. Bu işleme dövme adı verilirdi. Böylece buğday özleşirdi. Ama tabiki günümüzde o şekilde yapmak mümkün olmadığı için yardımıza düdüklü tencereler koşuyor. Et ile yarma haşlandıktan sonra blendrın ucu ile eziyoruz. Suyu az ise su ekliyoruz. Tuz, karabiber ve bir miktar tereyağını da ilave ettikten sonra bir taşım kaynatıyoruz. Keşkeğin lezzetini tereyağı veriyor. Bu nedenle sağlık sarunu yoksa tereyağı konusunda cömert olabiliriz. Servis ederken üzerini yağda kızdırdığımız toz kırmızı biber döküyoruz.Afiyet olsun..





3 yorum:

Ada Deniz dedi ki...

ellerine sağlık ben bayılırım keşkeğe. Ama blendirla yaptığım denemeden hoşnut kalmamıştım. Hem az hem de sık yapmadığım için elde döverim hala ben.

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Harika görülüyor, ellerine sağlık.
Eşim Ordulu ve ben keşkeği onun annesinden öğrendim. Genelde tavukla yapıyorum ama gerçekten dövmek için çok uğraşıyorum. Kolay gibi görülen bu tarifi en kısa sürede deneyeceğim.
Teşekkürler ve bloguma izliyici olarak hoşgeldin.
Sevgiler...

hüznün tadı dedi ki...

Merhaba! Öncelikle blogum hoş geldiniz. Sevindirdiniz beni.Böylece sizin blogunuzla da tanışmiş oldum. Sıradan günlük hayatları anlatan gerçek blogları çok seviyorum. Sevgiler...