Sayfalar

20 Mayıs 2011 Cuma

TATİL KAHVALTISI- FİNCAN BÖREĞİ

Dün 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle resmi tatildi. Eşim de ben de evdeydik. Böyle olunca eşime bir güzellik yapayım dedim ve fincan böreği çıktı ortaya..

FİNCAN BÖREĞİ


Malzemeler:

Hamuru için:
  • 2 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • tuz
  • kuru maya
  • ılık su
Harcı için:
  • 250 gr çökelek veya lor peyniri veya herhangi rendelenmiş beyaz peynir
  • Yarım demet maydanoz
  • Tuz, pulbiber, zeytinyağı
Yapılışı:
  • Unu, kuru mayayı ve tuzu genişçe bir kabın içinde karıştırıp ortasını havuz gibi açıyoruz. Yumurtayı açtığımız havuza kırıp, ılık suyu yavaş yavaş ekleyerek yoğuruyoruz.
  • İyice yoğurduktan sonra mayalanması için bekletiyoruz. Beni tupperware kaplarında yoğurup ağzını kapatıyorum. Kapak pat diye açıldığında mayalanmış demektir. Yaklaşık 35-40 dk sürüyor.
  • Hamurdan küçük bir yumak alıp tezgahta biraz un serperek merdane veya oklava yardımı ile yuvarlak bir şekilde açıyoruz. Yufka ekmeğinden çok az kalın olabilir. Hamuru inceltmek için gerekirse elimizde döndürebiliriz.
  • Hamurun yarısına keseceğinin fincanın ebatlarına göre harçtan öbek öbek koyuyoruz. Kıymalı harçta hazırlayabilirsiniz. Eğer tezgahınız geniş ise ilk açtığınız hamurun her tarafına harçtan koyup ikinci açtığınızı üzerine kapatabilirsiniz.
  • Diğer yarısını üzerine kapatıp kahve fincanı ile kesiyoruz. Kahve fincan yerine çay fincanı, su bardağı veya kesebileceğini düşündüğünüz herhangi birşey olabilir.
  • Kestiğimiz hamur parçalarını kızgın yağda kızartıyoruz. Afiyet olsun..

Hiç yorum yok: