Sayfalar

21 Mayıs 2011 Cumartesi

ÇOCUKLARDA HATALI DAVRANIŞLARIN DÜZELTİLMESİ - LİSTE YÖNTEMİ

Hatalı davranışların bir listesini yapın:


Çocuklarımız onaylamadığımız davranışları sık tekrarladıklarında bundan hoşlanmadığımızı, devam etmesi halinde bazı yaptırımlar uygulayacağımızı belli etmemiz gerekir. Bunun da en kolay ve etkili yolu, hatalı davranışların listesini yapıp herkesin görebileceği - buzdolabı kapağı gibi - bir yere yapıştırmaktır. Liste hazırlanmadan önce aile toplantısı yapılmalı, olumsuz davranışların neden istenmediği açıklanmalı, kuralların herkesin faydasına olduğu anlatılmalı, bu konuda çocukların görüşü alınmalıdır.

Liste hazırlandıktan sonra, olumsuz davranışlardan kaçınmak ve çözüm üretmek için neler yapılması gerektiği örnekleriyle anlatılmalıdır.

Kuralı bozan sonucuna katlanmalıdır ama mantık çerçevesinde. Örneğin kardeşinin oyuncağını kıran bir çocuğa iki gün sokağa çıkmama cezası vermek, sebep - sonuç ilişkisine aykırı olduğu için mantıklı ve adil değildir. Bunun yerine, harçlığından biriktirdiği para ile kırdığı oyuncağın yenisini alma cezası daha öğretici ve daha etkili olacaktır.

Tecrübe iyi bir öğretmendir. Çocukların yaptığı her hatalı davranış ve her yanlış anlar birşey öğretir. Görünürde hatalı davranış yüzünden bir şey kaybederler. Ancak gerçekte, bu kayıptan ders alır, tecrübe kazanır, yeni kayıplar yaşamamak için daha dikkatli davranmayı ve yeni çözümler bulmayı öğrenirler.

Çocuk Eğitiminde İşe Yaramayan Yol ve Yöntemler:

• Çocuğun her istediğini yerine getirme ve davranışlarına sınır koymama: Heristediklerinin yapılması çocuklarda doyumsuzluk, tatmin olamama gibi durumlar yaratıyor.

• Evde başka dışarıda başka davranma: Dışarda yapmasını istemediğiniz davranışlara evde de izin vermemelisiniz. Yoksa sadece dışarda bu kısıtlamayı yapmaya çalışmanız faydasızdır.

• Aynı davranışa farklı tepkide bulunma: Ebeveynlerin ve çocuğa bakanların aynı şeylere kısıtlama getirmeleri, aynı şeylere olur vermeleri gerekmektedir.

• Tekrarlama, yalvarma, yakınma, rüşvet teklif etme ( .. yaparsan çikolata veririm gibi ), bağırma ve emir verme, ceza ile yola getirmeye çalışma, başkalarıyla kıyaslama, alay etme, boş tehditlerde bulunma ( oyun bitti, hemen yukarı çık yoksa bir daha sokağa çıkamazsın gibi ), başkalarının önünde küçük düşürme, nasihat etme...

2 yorum:

Gulden dedi ki...

Ise yaramayan yontemler ozellikle dikkatimi cekti:) Dogru olmadigini bile bile yaptigimiz seyler hepsi. Cok sabirli olmak ve mumkun oldugunca bu yollara basvurmamak lazim. Cok guzel bir yazi olmus. Cok tesekkurler...

mügepolat dedi ki...

Çocuk yetiştirmek ip üstünde yürümek gibi. Yanlış kazanılmış davranışların telafisi çok zor olabiliyor, bir müddet sonra yanlışlar alışkanlık haline gelebiliyor. Prensipli ve sabırlı olmak gerekiyor. Çocuğum yok ama mesleki tecrübem gereği söylüyorum.