Sayfalar

28 Mayıs 2011 Cumartesi

TUZDA TAVUK

Hatay'ın Reyhanlı ilçesine özgü TUZDA TAVUK
Malzemeler:
  • 1 bütün tavuk
  • 4 kg iri tuz (turşuluk tuz)
Yapılışı:
  • Tavuğu iyice yıkadıktan sonra fırına göndereceğimiz fırın tepsinin içine alıyoruz.
  • Öncelikle tuzun 3 kg.ını tavuğun üzerine döküyoruz. Elimizi hafif nemlendirerek bastıra bastıra tavuğu tuz ile kaplıyoruz. Tuzun geri kalanını da kullanarak tavuğu tamamiyle tuz ile kaplıyoruz. Bu işlemi yaparken elimizi ara ara hafif nemlendiriyoruz ki tuzlar birbirini tutsun. Artık tavuğu fırına gönderebiliriz. Odun ateşinde ortalama 2 buçuk saat pişecek. Yalnız bir uyarıda bulunmak istiyorum. Bu şekilde hazırladığımız tepsi çok ağır oluyor, taşınması baya güç gerektiriyor. Taşırken tuzda hafif çatlamlar olabilir. Yine fırına vermeden önce nemli elimizle onları düzeltmemiz gerekir.
  • Tavuk fırından geldiğinde üzerindeki tuz taş gibi sertleşmiş olacak. Ancak kuvvetli darbelerle veya çekiçle kırılabilir.
  • Tavuk tuzun içinde resimde görüldüğü gibi nar gibi kızarıyor. Ve enteresan tarafı o kadar tuza rağmen tuz tavuğa hiç girmiyor. Afiyet olsun..

2 yorum:

Begonvilli Ev dedi ki...

Bu yöntemle levrek ya da Karadeniz somonu türü balıkları pişiriyorum ve harika oluyor. Tavuk hiç duymamıştım. Teşekkürler.

mügepolat dedi ki...

Ben de balıkta denemedim. En kısa zamanda denemek istiyorum.