Sayfalar

4 Temmuz 2011 Pazartesi

EMİNE GÖĞÜŞ MUTFAK MÜZESİ

Gaziantep mutfağı o kadar zengin ki, Antepliler boğazlarına o kadar düşkünler ki "MUTFAK MÜZESİ" bile kurmuşlar..

Türkiye'nin ilk mutfak müzesi...Eski antep evlerinden ... evin dış cephesinin bir bölümü "tudya" denilen meta bir profille kaplanırmış..
Misafir ikram takımları

Nargile ve közde menengiç kahvesi
Kahve değermenleri, sürahi ve mirra cezvesi

Nohutun da dürümü olur mu demeyin. Antep'in en meşhur yemeklerinden birisi.. Ben de ilk gördüğümde çok şaşırmıştım..












Kurutmalıklar
Bakraç ve sepetler
Yemek kazanları
Sefer tasları
Kevgir  ve kepçeler
Üst solda havanlar, alt solda ibrikler, alt sağda buğday tartmak için "dolu"
Bizim köyde bunlara ilistir derler... süzgeçler..










O zamanın ankastre ocakları.. :)) odun ateş ocaklar..








Tencereler, köfte tepsileri.. Burda köfte deyince akla bizimkisi gibi kıymadan ızgara köfte gelmiyor.. Öncelikle akla çiğ köfte, mercimekli köfte gibi bulgurlu köfteler geliyor.










Tel dolap.. Et kıyma makinası olmayan ev yok gibi. Eskiden de şimdi de..








Satır, altındaki kütüğe bizimkiler "yârık" derler. Burda ne diyorlar bilmiyorum. Yayık .. Günümüzün piknik tüpleri gazlı ocaklar.. Siniler..











O zamanların İstikbal Regina Mutfakları :))










Ocak, körük, ateş küreği, saç.. O zamanki mutfakların olmazsa olmazı fare kapanı...

























Rende mantığı şimdi de aynı..









Zeytin yağı ve turşuların saklandığı toprak güpeçler...









Şu büyük delikleri olan tavalar "mücver" burdaki ismi ile "ökçe" tavası... Dolma kapakları... Ve elekler.. Adamlar unu elemişler eleği de asmışlar... :))











Müzenin avludan girişi...
























Eski zamanlarda Antep evlerinden günlük hayattan bir sahne..
























Kış akşamlarından bir sahne.. Sininin altındaki yorgan ve yanan köz dikkatinizi çekti mi?











Evin tavan süslemesi...


2 yorum:

BuRCu dedi ki...

Nohut dürümü çok seven birini tanıyorum :)

Aslında kullanılanlar hemen hemen her yerde olanlar; ama isimleri değişiyor sanırım. Bir de dediğiniz gibi yemekleri çok çeşitli ve hepsine hayran oluyorlar Antepliler. Her yemeklerini anlatırken kendilerinden geçiyorlar :)

seyabb dedi ki...

Muhteşem bakmaya doyamadım.Nohut dürümünü de en kısa zamanda gerçekleştiricem.