Sayfalar

2 Nisan 2012 Pazartesi

YÖRESEL YEMEKLER ETKİNLİĞİ - KEŞKEK

Sevgili Safiye


arkadaşımın yöresel yemek etkinliğine yolluyorum arkadaşıma kolaylıklar bol katılımlar dilerim...


Denizli yöresine ait Keşkek. Bizim oralarda düğünlerde, şenliklerde çok yapılır.
Malzemeler:
  • Yarım kilo kuzu kuşbaşı
  • 2 su bardağı yarma
  • Bolca tereyağı
  • Tuz, karabiber
Yapılışı: 
  • Kuzu etini ile 2su bardağı yarmayı birlikte yarısına kadar su doldurduğumuz düdüklü tencerede haşlıyoruz. Eti alta koyarsanız yarmanın dibe tutmasını engellemiş olursunuz. Bazı bölgelerde "yarma"ya "dövme" de diyorlar. Yani kastettiğim "aşurelik buğday"..
  •  Bu arada yarmanın kolay haşlanması için en az 2-3 saat öncesinden ıslatılması iyi olur. Aslında keşkek çok uğraştırıcı bir yemek. Ben hatırlıyorum çocukluğumda annem, annanem ve teyzelerim bunu odun ateşinde ve kazanlarda yaparlardı. Sürekli kuvvetlice karıştırırlardı. Bu işleme dövme adı verilirdi. Böylece buğday özleşirdi. Ama tabiki günümüzde o şekilde yapmak mümkün olmadığı için yardımıza düdüklü tencereler koşuyor.
  • Et ile yarma haşlandıktan sonra blendrın ucu ile eziyoruz. Suyu az ise su ekliyoruz. Tuz, karabiber ve bir miktar tereyağını da ilave ettikten sonra bir taşım kaynatıyoruz. Keşkeğin lezzetini tereyağı veriyor. Bu nedenle sağlık sarunu yoksa tereyağı konusunda cömert olabiliriz.
  • Servis ederken üzerini yağda kızdırdığımız toz kırmızı biber döküyoruz.Afiyet olsun..


2 yorum:

yöresel yemek ve örgü dedi ki...

Ellerine saglık müge hanım çok güzel nefis görünüyo gönderi sırasına göre yayına alıcam desdegin için teşekkürler tekrar katılmanı beklerim

bir kase lezzet dedi ki...

MMM HARİKA CANIM.
ELLERİNE SAĞLIK:))