Sayfalar

10 Mart 2012 Cumartesi

EKŞİLİ KÖFTE

Antep yöresine özgü bir yemek..
Malzemeler:
Köfte için:
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 kaşığa yakın domates salçası
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı un
  • tuz karabiber
Yemek için:



  • 250 gr kuşbaşı dana eti (kuzu eti de olabilir)
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 orta boy kuru soğan
  • Zeytin yağı
  • Kuru nane, tuz, kırmızı biber,
  • Sumak (toz veya sumak ekşisi)

Yapılışı:
  • Eti ve nohutu düdüklü tencerede haşlıyoruz.
  • Geniş bir kaba (yoğurma kabı) ince bulguru alıp üzerine sıcak su gezdiriyoruz. Sıcak su çok olmayacak, bulgurun her tarafı ıslanacak.) 5 dk kadar dinlendiriyoruz.
  • Bulgurun üzerine irmiği, 1 kaşık domates salçasını ekleyip, yumurtayı kırıyoruz. Biraz tuz ekleyip iyice yoğuruyoruz. (Bazı tariflerde köftesinin içine kıyma da koyuluyor. Ben yemeğin tadını ağırlaştırdığğı için tercih etmiyorum.)
  • Yoğurduğumuz köfte hamurundan nohuttan bir büyükçe parçalar kopartıp yuvarlıyoruz. Un seripi tepsiye köfteleri koyup her yerini unluyoruz.
  • Soğanı ince ince doğrayıp zeytinyağında kavuruyoruz. Soğanlar ölmeye yakın biber salçasını ekleyip kavurmaya evam ediyoruz.
  • Salçanın kokusu çıkınca 1 lt sıcak su ekleyip kaynatıyoruz.
  • Kaynayan suya köfteleri atıp pişiriyoruz.
  • Köfteler piştikten sonra haşlanmış nohut ve eti yemeğe ekliyoruz. Eti nohutla birlikte haşlamışsam suyunu yemeklerde kullanmam. Ayrı ayrı haşlamışsam köfteleri attığım suya et suyu da ilave ederim.
  • Yemek özleşince 2 çay kaşığı toz sumak ekşisini, tuzunu ekliyoruz. Ekşisi size kalmış. Sıvı sumak ekşisi çok ekşi oluyor. Kullanırken çok az koymanızda fayda var.
  • Yemeğin altını kapatmadan önce zeytinyağında kızdırsığımız kuru nane ve pul biberi ekleyip yemeğimizi şöyle bir karıştırıyoruz. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok: