Sayfalar

3 Kasım 2010 Çarşamba

LEKELER NASIL ÇIKAR?

Leke çıkarmasında Gliserin , Alkol , amonyak , asit oksalik terebentin , ispirto, nişasta, limon kolonyası,çamaşır suyu, tuz ve talk pudrası gibi bazı malzemeler gerekli olduğundan bu malzemelerin devamlı evde bulundurulmasında fayda vardır. Malzemeler ağzı sıkı kapalı çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurulmalıdır.
Lekenin cinsi ne olursa olsun , bunu taze iken bekletmeden çıkarmaya çalışmak en doğrusudur. Lekelenen kumaş çeşidi de önemlidir. Lekeli kumaş yıkanabilir mi yıkanamaz mı, boya verir mi bunları iyi bilmek gerekir. Örneğin kadife kumaşlar asla çitilenmeye gelmezler. Lekeli yeri bez yerine bir pamuk parçasıyla çıkarılmaya çalışılmalıdır.
KAN LEKESİ (ISLAK )
Henüz ıslak olan kan lekesini kuru kan lekesinden daha kolay çıkarabilirsiniz. Hemen yıkanabilecek durumda ise soğuk su ile yıkamak yeterlidir. Şayet hemen yıkanmayacak durumda ise lekenin üzerine biraz nişasta serpilmeli, nişasta kuruduktan sonra fırçalamak yeterlidir.
KAN LEKESİ ( KURU)
Kurumuş ve uzun süre beklemiş olan kan lekeleri doğal olarak güç çıkar. İşte bu durumda da amaonyak kullanılmalıdır. Bir litre suya, iki yemek kaşığı amonyak karıştırılır. Sonra eski bir naylon çorabı bu karışıma batırıp, lekeyi fazla bastırmadan silerek çıkartılmaya çalışılır.
MÜREKKEP LEKESİ
Mürekkep lekesi bazı kumaş türlerinden hemen çıkarılabilir. Pamuklu ve beyaz kumaşlarda su katılmış çamaşır suyuna batıracağınız bir parça bezle, lekeli yeri bastırmadan silinirse ya da üzerine anında tuz serpilerek temizlendiğinde leke çıkartılabilir.
RUJ LEKESİ
Ruj lekesinden hiç korkmayın . çünkü en çabuk ve kolay çıkarılabilen leke türlerindendir. Yıkanabilen tür kumaşlarda ruj, sabunlu ılık suyla yıkanarak çıkarılabilir. Yıkanmayan kumaşlarda ise lekeyi alkolle silerek kolaylıkla çıkartılabilir.
OJE LEKESİ
Kumaşlardaki oje lekesi önce alkolle silinir. Şayet alkol çıkarmazsa asetonla çıkartılır. Yün halılardaki oje lekeleri ise bir parça pamuğa damlatılacak asetonla fazla ovuşturmadan çıkartılır.
YAĞ LEKESİ
Yağ lekeleri de kolay çıkartılabilen lekelerdendir. Taze iken üzerine hemen tuz serpiştirilmeli veya limon kolonyası ile de leke çıkartılabilmektedir. İpekli kumaşlarda yağ lekesi üzerine tuz yerine talk pudrası kullanılmalıdır. Yıkanabilen kumaşları fırçaladıktan sonra yıkanabilir.
KAKAO LEKESİ
Kakao lekesini sadece suyla çıkarmaya çalışılmalıdır. Sabun yada deterjan türü maddeler asla kullanılmamalıdır.özellikle soğuk su, kakao lekesini çıkarmak için oldukça etkilidir. Leke çıkartıldıktan sonra parça istenirse sabunlu su ile yıkanabilir.
KAHVE VE ÇAY LEKESİ
Kahve lekelerini sulandırılmış gliserinle kolaylıkla çıkartılabilir. Çay lekelerini ise kaynar su ile veya limon kolonyası dökülerek çıkartılır.
ALKOL LEKESİ
Lekenin altına bir parça pamuk koyup, üzerine su dökülür. Kumaş asla ovuşturulmamalı daha da yayılabilir.
BİRA LEKESİ
Bira lekesi tuzlu suyla durulayarak çıkartılır.
KIRMIZI VE ROZE ŞARAP LEKESİ
Leke çıkartılırken çok dikkat edilmelidir. Leke kolaylıkla dağılabilir. Bir miktar su içerisine suyun yarısı kadar katılacak saf alkole batırılacak bir bezle çıkartılabilir. Islak şarap lekelerine tuz serpilmesi de yarar sağlar.
BEYAZ ŞARAP LEKESİ
Beyaz şarap lekesinin üzerine biraz kolonya dökülüp silinir. Eski şarap lekesi ise ılık sabunlu suda bekletilerek daha sonra yıkanır.
LİKÖR LEKESİ
Önce ılık suda yıkanır. Sonra amonyaklı suyla silinip, soğuk suda iyice durulanır.
PAS LEKESİ
Kaynar su dolu kapın üzerine tutulan leke üzerine asit oksalik serpiştirilir. Sonra kumaş ,ılık su ile durulanır.
ISPANAK LEKESİ
Bu leke üzeri çiğ patatesle ovulup, sonra sabunlu su ile yıkanır ve durulanır.
PORTAKAL LEKESİ
Portakal , mandalina gibi turunçgillerin lekeleri anında soğuk su ile yıkanarak çıkartılır. Kurumuş lekele ise lekenin üzerine biraz gliserin dökülüp biraz beklenir. Sonra soğuk suyla durulanır.
BAL LEKESİ
Bal döküldüğünde çıkartılmazsa lekeye dönüşebilir. Ilık suyla yıkanıp durulanarak çıkartılır.
MEYVE SUYU LEKELERİ
Anında ıslakken ılık suyla durulayarak yada üzerine tuz serpiştirilip yıkayarak temizlenebilir. Kuruyan meyve suyu lekeleri üzerine ise ılık alkole katılmış birkaç damla amonyaklı karışıma batırılacak bir parça pamukla çıkartılmaya çalışılır.
VİŞNE LEKESİ
İpek kumaştaki vişne lekesini ispirtolu pamuğu lekenin üzerine tamponlayıp ılık suyla durulayarak çıkarılabilir. Beyaz pamukluları ise sabunla yıkadıktan sonra bir gece süte yatırıp ertesi günü durulanması yeterli olur.
ŞEFTALİ LEKESİ
Şeftali lekesi üzerine gliserin sürüp birkaç saat bekletilerek deterjanla yıkanır.
MAZOT LEKESİ
Renkli kumaşlarda lekenin üzerine yumurtanın sarısını sürüp birkaç saat bekletilip ılık suyla durulama yapmak yeterlidir. Lekeli yere terebentin sürüp benzinle silinir. Halılardaki mazot lekesi ise terebentinle yumuşatılıp, benzolle silinir.
DOMATES LEKESİ
Ilık sabunlu suyla yıkanarak temizlenir.
YOĞURT LEKESİ
Yoğurt dökülen yer ellenmeden kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra fırçalayıp yıkanır.
ŞEKER LEKESİ
Lekeli kısım kaynatılmış ılık suyla silinmeli, sulandırılmış amonyak da şeker lekesini çıkarmak için elverişlidir.
AYAKKABI BOYASI
Terebentinle silerek çıkarmaya çalışılır.
SULUBOYA LEKESİ
Lekeli kısım akan soğuk suyun altına tutularak çıkartılır. Daha sonra sabunlu suyla yıkanır.
YAĞMUR LEKESİ
Yağmur hassas kumaşlarda leke bırakabilir. Bu durumda ütü ile ütülenerek iz kaybedilir.
ASİT LEKESİ
Terebentli bir parça pamukla silinir. Kalan izler ise benzinle yok etmeye çalışılır.
ŞAMPANYA LEKESİ
Leke ipekli kumaş üzerinde ise nemli bir süngerle üzerini sürtmeden tamponlayarak çıkartılır. Yünlü kumaşlarda ise ılık suya katılacak bir miktar amonyak ile kumaş yıkanır ve ardından soğuk suyla durulanır.
PARAFİN
Lekenin alt ve üst kısmına bir parça gazete kağıdı konulup, sıcak ütü ile üzerinden geçilerek çıkartılabilir.
PARFÜM
Hassas kumaşlardaki parfümü lekesini ılık gliserinle silip,durulayarak çıkartılabilir. Mobilyaya parfüm damlamışsa lekeli kısma hemen parafin sürüp, ertesi günü mobilya cilası ile parlatılır.
DONDURMA
Ilık sabunlu suyla yıkanmalıdır.
MAKİNA YAĞI LEKESİ
Ilık suyla yumuşatıp sonra amonyaklı karışıma batırılacak bir parça pamukla silinir.
SÜT LEKESİ
İpekli kumaşta suyla gliserini eşit miktarda karıştırıp, içine biraz amonyak katıp lekeli kısım bununla silinerek çıkarılmaya çalışılır. Diğer kumaş çeşitlerinde ise kumaş soğuk suya yatırılır, ılık sabunlu suda yıkanır. Derdeki süt lekesi ise ılık suyla silinip, kurulanır, sonra deri cilası sürüp, yumuşak bir bezle parlatılır.
NİKOTİN
Kumaşlardaki nikotin lekeleri amonyak ve gliserini eşit miktarda karıştırarak elde edilen karışımla silerek çıkartılır. Sonra ispirto ile tekrar üzerinden geçmeli. Ellerdeki nikotin lekesi limonla veya sirke ile çıkartılabilir.
KONYAK LEKESİ
İpek ve yünlü kumaşlardaki konyak lekesi benmari usulü ile ısıtılan alkolle silinerek çıkartılır. Ancak alkol ısıtılırken çok dikkat edilmeli.
TUTKAL LEKESİ
Nemli olan tutkal lekesi ılık suyla durulandığında hemen çıkar.sertleşen tutkal lekeleri ise sabunlu suya yatırıp yumuşattıktan sonra yıkayarak çıkartılır.
TÜKEMNEZ KALEM LEKESİ
Kumaşlardaki tükenmez kalem lekeleri ispirto ile silinerek çıkartılabilir. Daha sonra sabunlu su ile durulanır. Yünlü halılardaki tükenmez kalem lekeleri de bir parça pamukla tampon yapılarak ispirto ile çıkartılır.
ÇİMEN LEKESİ
Beyaz ve pamuklardaki çimen lekesi çok sıcak suyla yıkanarak çıkarılabilir.ya da klorlu suda yıkayıp son durulama suyuna 1 lt. ye 1 yemek kaşığı sirke katarak çim lekesi çıkartılır. Hassas kumaşlarda sıcak su kullanmayıp temiz ispirto veya amonyakla silerek çıkarmaya çalışılır. Eski çimen lekeleri de sulandırılmış limon suyu ile silinebilir.
LİMONATA
İspirtoyla silerek çıkartılır.daha sonra lekeli kısım soğuk su ile durulanır.
TENTÜRDİYOT
Ellerdeki tentürdiyot lekesini amonyakla silerek çıkartılır. Pamuklu, renkli ve beyaz çamaşırlardan lekeyi çıkartmak için 1 lt.suya 1 yemek kalığı amonyak katarak yıkanmalıdır. Kıyafetlerden tentürdiyot lekesini çıkarmak için lekeyi ıslatıp çiğ patatesle leke üzeri ovulmalı ve soğuk suyla yıkanmalı , daha sonra da sabunlu suyla yıkanabilir.
MUM LEKESİ
Mum lekesini çıkartmak için kabasını tırnak ucuyla kaldırıp üzerine buz sürülür. Sonra lekenin bulunduğu kısmın üst ve alt kısmına gazete kağıdı konularak üzerinden sıcak ütü geçirilir. Gazete eriyen mumu emecektir. Bundan sonra lekeli kısım sabunlu su ile yıkanır.
İLAÇ LEKESİ
Genelde soğuk suyla yıkanarak temizlenebilir. Kalan iz daha sonra sabunlu suyla yıkanır.
YAĞLIBOYA LEKESİ
Yağlıboya yaparken boya tahtaya, elbiseye damlamışsa bu kısım terebentinle silinmeli. Sonra sabunlu su ile yıkanmalıdır. Camlardaki yağlıboya lekesini kurumaya bırakmalı sonra su ile ıslatıp jiletle kazınmalıdır.
ÇİÇEK LEKESİ
Kumaşlardaki çiçek lekelerini , içerisine birkaç damla amonyak damlatılmış deterjanlı su ile silinip daha sonra normal şekilde yıkanmalıdır.
TEREYAĞI LEKESİ
Kağıtlardaki, kitaplardaki tereyağı lekelerini çıkartmak için önce biraz ıslatıp, üzerine un serpiştirilerek öylece kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra fırça ile fırçalanır. Kumaş üzerinden ise, kumaş kaynatılmaya müsaitse sabunlu suda kaynatılarak leke çıkartılmaya çalışılır.
YUMURTA SARISI LEKESİ
Yumurta sarısı damladığı yerde henüz kurumamışsa ılık suyla durulanarak çıkartılır. Kuruyan yumurta sarısını ise , gliserinle yumuşatılıp, ılık suda yıkanmalıdır. Hassas kumaşlarda ise tuzla ovulduktan sonra sirkeli suyla durulamak yeterli olacaktır.
YUMURTA AKI LEKESİ
Yumurta akı lekesini soğuk suyla durulamalı, leke halı türü malzeme üzerinde ise lekeli kısım su ile ıslatılıp çok az amonyaklı su ile silinir. Sonrada güderiyle kurutulur.


SAKIZ
Sakız yapışmalarını en iyi dondurarak yok edebilirsiniz. Sakız lekesi olan kumaşınızı, buzdalabında yaklaşık 1 saat bekletip veya üzerine torba içinde buz sürüp sakızın donmasını sağlayınız. Böylece sakız kolaylıkla çıkacaktır. Çıkmayan kısımlar için lekeli kısmı kumaş müsaitse sirke ile çitiledikten sonra Omomatik'le yıkayınız.


KAHVE LEKESİ NASIL ÇIKAR?
Kahve bugün dünyanın en çok tüketilen içeceklerinden biri haline gelmiştir. Etrafınıza bakarsanız; insanların araba kullanırken, yürürken veya bir şeylere kafa yorarken kahve yudumladıklarını görebilirsiniz. Eğer sizin de kahve içme alışkanlığınız varsa, en sevdiğiniz giysiye veya masa örtüsüne kahvenin damlaması veya dökülmesi kaçınılmazdır. Kahve lekesi bazı özellikler bakımından çay lekesi ile benzer özellikler taşır.
Kahve Lekesi İçin Acil Müdahele
Kahve; işte, okulda, lokantada ve ev dışındaki başka yerlerde de çok tüketilen bir içecek olduğu için her zaman, kahve lekesi çıkarmak için gerekli şeyler elinizin altında olmayabilir. Bir lokantadasınız, mükemmel bir yemeğin ardından kahvenizi yudumladıktan sonra giysinizde kahve lekesi olduğunu fark ediyorsunuz:
  • Burada en önemli şey hemen kahve lekesi üzerine ılık su tatbik etmektir. Masadan izin isteyip tuvalete giderek, temiz bir bez (veya tuvalet kağıdı) ve ılık su ile lekeyi nemlendirin.
  • Lekeyi asla ovmayın, sadece emdirin.
  • Daha sonra hafifçe bastırarak kurulamak için bir başka bez kullanın.
  • Bütün kahve lekesi sadece suyla çıkmayabileceğinden; bu nedenle eve gider gitmez, uygun leke çıkarma işlemlerini gerçekleştirin.
Giysideki Kahve Lekesi Nasıl Çıkar?

Giysinin üzerine kahve dökülmesi çok kolaydır, fakat kahve lekesini çıkarması o kadar kolay değildir.
Kahve lekesi çıkarılırken etkili olabilen bir uygulama:
  • Müdahelede bulunmadan önce kahve lekesi olan kumaşı alın ve tersine çevirin. İçeriden, yani lekenin arkasından, lekenin üzerinde soğuk su gezdirin. Bu müdahele, kahve lekesini gevşetebilir.
  • Sonra lekelenmiş bölgeye ağartıcı ve alkali içermeyen deterjan uygulayın ve yaklaşık yedi-sekiz dakika veya eğer lekenin olmasının üzerinden uzun bir süre geçmişse yarım saat kadar bu şekilde bırakın.
  • Kahve lekesinin çıkarılması için bir sonraki aşama; deterjanı tamamen duruladığınızdan emin olduktan sonra kumaşı yaklaşık yirmi dakika ılık su içinde bekletmektir.
  • Daha sonra, giysileri normal şekilde yıkayın; kurutmak için kurutma makinesini kullanmayın.
Halıdaki Kahve Lekesi Nasıl Çıkar?

  • Önce, temiz ve beyaz bir kağıt havlu veya bez parçasıyla tamponlayarak (ovalamadan bastırarak) bütün sıvıyı kağıt havlu veya beze gelmeyinceye kadar emdirin.
  • Bir bardak suyla biraz deterjanı (ağartıcı ve alkali içermeyen) karıştırın. Su sıcak değil, ılık olmalıdır. Yaklaşık olarak otuz saniye böyle bırakın ve sonra sıvıyı bir bezle veya kâğıt havluyla emdirin.
  • Bu bez veya kağıt havluyu halı üzerinde basınçla tamponlayın ve bezin kahve lekesini emmesini sağlayın. İşlem sırasında kullanılacak bez, renk vermemesi için kesinlikle renkli olmamalıdır.
  • Daha sonra mümkün olan en az temiz ve ılık su ile halıyı duruladıktan sonra kalan nemi kuru ve temiz bir beyaz bez veya kağıt havlu yardımıyla tamponlayarak alın.
Halıdaki ve Koltuktaki Daha Zorlu Kahve Lekesi Nasıl Çıkar?
  • Eğer kahve lekesi yukarıdaki işlemlerden sonra halıdan veya koltuktan çıkmazsa, su bardağına yaklaşık beşte iki oranında sirke koyun ve bardağın kalan kısmını suyla doldurun.
  • Hazırladığınız sıvıyı, emdirdiğiniz temiz ve beyaz bir kağıt havlu veya bez parçasıyla tamponlayarak halıya uygulayın.
  • Daha sonra mümkün olan en az temiz ve ılık su ile halıyı duruladıktan sonra kalan nemi, kuru ve temiz bir beyaz bez veya kağıt havlu yardımıyla tamponlayarak alın.
Mobilyadaki Kahve Lekesi Nasıl Çıkar?

Mobilyadaki kahve lekesi için leke çıkarma işleminin bir kabusa dönüşmesine gerek yoktur:
  • Lekelenen bölgeye ağartıcı içermeyen sıvı deterjan tatbik edin.
  • Eğer bu işe yaramazsa, lekeye karbonat uygulayın veya sirkeyle ovmaya çalışın, yüksek oranda işe yarayacaktır
ÇAY LEKESİ NASIL ÇIKAR?

Yaşamımızın bir parçası olan çay, Türkiye'de sudan sonra en fazla tüketilen ikinci içecektir.
Bu yüzden işe gitmek için acele ederken güzelim temiz gömleğinize kaç defa çay döktüğünüzü sizin bile hatırlamanız zordur. Veya kaç defa halıdaki veya kilim üzerindeki çay lekesine yüzünüzü buruşturarak bakıp çıkarmak için uğraştınız ? Peki misafirlerinizin görmemesi için masanızdaki örtmeye çalıştığınız korkunç çay lekesine ne demeli ?
Çay lekesi oluştuğu kadar hızlı çıkarılmalıdır.
Çay Lekesi Çıkarma İşleminden Önce Uyulması Gerekenler
  • Çay lekesi için daima mümkün olduğunca en kısa zamanda müdahale edin. Eğer çay, giysi veya halı üzerinde kurumaya bırakılırsa, leke yerleşecek ve çıkarması çok daha güç olacaktır.
  • İşlem sırasında daima beyaz kağıt havlu veya bez tercih edin; aksi halde bu malzemelerin üzerlerindeki renkler veya desenler kumaşın üzerine akarak durumu daha da kötüleştirecektir.
  • Çay lekesi temizliğinde, lekenin daha az bulunduğu kenarlardan başlayıp lekenin fazla bulunduğu merkeze doğru müdahele etmeye gayret gösterin. Yoksa çay lekesi daha büyük alanlara yayılabilir.
  • Yalnızca emin olduğunuz ve yıkanabilir kumaşlara veya halıya talimatına göre işlem yapın. Doğal elyaflı, yün, ipek, keten, süet gibi narin bir kumaşlar veya astarlı giysiler sözkonusuysa, yapılan uygulamalar kumaşa zarar verebileceği gibi rengini de açabilir. ,
Çay lekesi nasıl çıkar konusunda etkili olabilen bazı yöntemler:
Giysideki Çay Lekesi Nasıl Çıkar?

  • Lekeye müdahele etmeden önce, çay lekesi olan giysiyi ters çevirin ve lekeyi soğuk suyla yıkayın.
  • Sonra ağartıcı ve alkali içermeyen toz çamaşır deterjanını soğuk suyla karıştırarak çay lekesi olan bölgenin üzerine uygulayın ve yaklaşık yedi-sekiz dakika veya eğer çay lekesi olması üstünden uzun süre geçmişse yarım saat kadar bu şekilde bırakın.
  • Çay lekesi çıkarılmasında sıradaki aşamaya geçmeden önce uygulanan deterjanı tamamen duruladığınızdan emin olmanız ve kumaşı yaklaşık yirmi dakika kadar ılık suda bekletmeniz gerekir.
  • Sonrasında, giysiyi bakım talimatına göre yıkayın; kurutmak için kurutma makinesini kullanmayın
    Halıdaki Çay Lekesi Nasıl Çıkar?
  • Herhangi bir çay dökülmesi durumunda yapılması gereken ilk iş sıvının fazlasını kağıt havlu veya emici bir bez kullanarak mümkün olduğunca emdirmektir; böylece lekenin daha derine işlemesi engellenecektir. Özellikle çay lekesi sözkonusu olduğunda hızlı hareket etmeniz gerekir.
  • Çay lekesi için yapılacak ilk müdahele sırasında lekeyi kuvvet uygulayarak silmeyin veya ovmayın, bu uğraşı kumaşın dokusunda kalıcı zarara veya değişikliğe neden olabilir.
  • Ayrıca lekenin halı veya koltuğun derinine işlemesine neden olduğunuzda, çay lekesi kaybolmuş gibi görünse bile bir süre sonra lekenin tekrar ortaya çıkması mümkündür.
  • Çayın fazlasını emdirdikten sonra, ağartıcı içermeyen toz deterjanı ve ılık suyla bir karışım hazırlanmalıdır.
  • Bu karışımı, bir bez veya kâğıt havluya emdirdikten sonra bez veya kağıt havluyu halı veya koltuktaki çay lekesi üzerinde basınçla tamponlayın (ovalamadan bastırarak) ve çay lekesinin bez tarafından emilmesini sağlayın.
  • Daha sonra mümkün olan en az temiz ve ılık su ile halıyı durulayın ve kalan nemi kuru ve temiz bir beyaz bezle tamponlayarak alın.
Halıdan Çay Lekesi Çıkarma (Daha zorlu çay lekeleri için)
  • Eğer bu işlem sonucunda çay lekesi halıdan çıkmazsa, su bardağına yaklaşık beşte iki oranında sirke koyun ve bardaktaki boş kalan kısmı suyla doldurun.
  • Sıvıyı, emdirmiş olduğunuz temiz ve beyaz bir kağıt havlu veya bez parçasıyla tamponlayarak halı veya koltuktaki çay lekesine uygulayın.
  • Daha sonra mümkün olan en az temiz ve ılık su ile halıyı durulayın ve kalan nemi kuru ve temiz bir beyaz bezle tamponlayarak alın.
Mobilyadaki Çay Lekesi Nasıl Çıkar?

  • Mobilya gibi sert yüzeylerdeki çay lekesi için lekelenen bölgeye ağartıcı olmayan sıvı deterjan uygulayın.
  • Eğer leke çıkmazsa, lekeye karbonat uygulayın veya sirkeyle ovmaya çalışın, yüksek oranda leke çıkacaktır.
Bu yayınlamış olduğum leke çıkarma yöntemleri internetten veya kitaplardan topladığım bilgilerdir. Hepsiyle ilgili birebir tecrübem yoktur. Sadece bu bilgileri toplayıp kendim gibi leke çıkarma konusunda sorun yaşayan bloggerlarla paylaşmak istedim. Sevgiler.........

8 yorum:

Mor Düşler dedi ki...

Bu güzel önerilerilere denediğim bir yöntemi de ben söylemek istiyorum..okul zamanı kızımın beyaz gömleklerinde çok karşılaştığım,Tükenmez kalem veya mürekkep lekesini uzun süre süte ısladığınızda leke çıkıyor..sevgiler..

Adsız dedi ki...

mrb tükenmez kalem lekesinin halılarda kumaşlarda v.s. biçok çözümü var. beyaz lake mobilyadan nasıl çıkarabilceğim hakkında bana yardımcı olursanız çok sevinirim. teşk..

mügepolat dedi ki...

Bir beze cif döküp silmeyi denediniz mi? ya da Kolonyalı bir bezle silmeyi..hiç bu konuda bir tecrübem olmadı. Aklıma gelenler bunlar. bir de benimcilalanmış ahşaplar üzerindeki ısı lekeleri için şöyle bir formülüm var. Isı lekesi olan yere 2-3 damla kolonya döküp elimizle yayıyoruz, sonra da kolonya döktüğümüz yeri çakmakla yakıyoruz. Kuru bir bezle sildikten sonra hemen geçiyor. Acaba bunu sizin tükenmez kalemle çizilmiş yere denemeniz işe yarar mı bilimiyorum. kolay gelsin..

Simona dedi ki...

Merhaba,
Paylaşım güzel de kıyafet, mobilya, halı vb. üzerine dökülen lekeleri çıkarabilmek dışında bir şey göremedim.
Kitap üzerindeki lekeleri de aynı yolla çıkarmak mümkün olabilir mi acaba?

mügepolat dedi ki...

Simona bu yazı benim zamanında yapmış olduğum bir araştırmaydı. Bu konuda uzman değilim. Ayrıca kitap üzerindeki lekelerle ilgili bir tecrübem olmadı.

Adsız dedi ki...

kitap üzerine çay dökülmesi üzerine bir reçete arıyorum. bilen varsa yazabilirmi.....

Adsız dedi ki...

Çamaşır suyu lekesi nasıl geçer sanırım bir çaresi yok.benek benek lekeler bırakıyor giysilerin üzerinde nasıl kurtulabilirim yardım eder misiniz?

Unknown dedi ki...

maalesef çamaşır suyu lekesinin çözümü yok ancak kıyafetlerdinizi kumaş boyası ile boyayablirsiniz.