Sayfalar

22 Mayıs 2012 Salı

EBRULİ KEK


"AŞK"a yeniden başladım demiştim ya, önsözünden bir yazı paylaşmak istiyorum sizlerle. Sizler de hayatınızda bir nehir misiniz, yoksa bir göl mü? Hayatınıza düşen bir taş sizi nasıl etkiler?

"Bir Taş nehre düşemeyegörsün, pek anlaşılmaz etkisi. Hafiften aralanır dalgalanır suyun yüzeyi. Belli belirsiz bir “tıp” sesi çıkar; duyulmaz bile akıntının ortasında, kaybolur uğultusunda. Hepi topu budur olduğu olacağı.

         Ama bir de göle düşsün aynı taş… Etkisi çok daha kalıcı ve sarsıcı olur. O taş var ya o taş, durgun suları savurur. Taşın suya değdiği yerde evvela bir halka peyda olur; halka tomurcuklanır, ol tomurcuk çiçeklenir, açar da açar, katmerlenir. Göz açıp kapayıncaya kadar, ufacık taş ne işler açar başa. Tüm yüzeye yayılır aksi, bir bakmışsın ki her yeri kaplamış. Çemberler çemberleri doğurur, ta ki en son çember de kıyıya vurup yok olana kadar.

         Nehir alışkındır karmaşaya, deli dolu akışa. Zaten çağlamak için bahane arar ya, hızlı yaşar, çabuk taşar. Atılan taşı içine alır; benimser, sindirir ve sonra da unutur kolaylıkla. Karışıklık onun doğasında var ne de olsa. Ha bir eksik, ha bir fazla.

         Gel gelelim göl hazır değildir böyle aniden dalgalanmaya. Tek bir taş bile yeter onu alt üst etmeye, ta dibinden sarsmaya. Göl taşla buluştuktan sonra bir daha asla eskisi gibi olmaz, olamaz."
E. ŞAFAK


EBRULİ KEK

Malzemeler: (Kullandığım fırın tepsisi biraz büyüktü, o nedenle malzeleri 1,5 kat olarak kullandım.)

  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 3 su bardağı un
  • 2 tane kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı kakao
Yapılışı:
  • Yumurta ile toz şekeri iyice çırpıyoruz.
  • Sütü ve sıvı yağı ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.
  • Unu ve kabartma tozunu ekleyip tekrar çırpıyoruz.
  • Kek hamurunu ikiye ayırıp bir tanesini kakao ile karıştırıyoruz.
  • Fırın tepsisini yağladıktan sonra tepsinin her zaman ortasından olmak üzere kepçe ile bir sade kek karışımından, bir kakaolu kek karışımından sıra ile döküyoruz. Her iki karışım için farklı kepçeler kullanmak gerekiyor.
  • Tepside dalga dalga bir görüntü oluşuyor. Kürdan yardımı ile içten dışa doğru çizgilerle ebru deseni oluşturuyoruz.
  • 180 dereceye ısınmış fırında 40 dk kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun...






Hiç yorum yok: