Sayfalar

9 Haziran 2012 Cumartesi

FIRINDA SOMON BALIĞI VE ÇOBAN SALATA

Elif Şakak'ın Aşk kitabından;
GÖNLÜ GENİŞ RUHU GEZGİN SUFİ MEŞREPLİLERİN KIRK KURALI'ndan ikincisi:
İkinci Kural:

Hak Yol' unda ilerlemek yürek işidir, akıl işi değil.
Kılavuzun daima yüreğin olsun, omzun üstündeki kafan değil.
Nefsini bilenlerden ol silenlerden değil! -Şems-i Tebrizi
Ey, kendisinde kaybolmuş kişi
Bilmezsin bedenin sana mezar olmuş,
Nefsini tanımadıkça, nefsin seni gömer olmuş.






Malzemeler:
  • 2 dilim somon,
  • 2 orta boy domates,
  • 2 iri diş sarımsak,
  • 2 adet patates,
  • 2 adet kuru soğan,
  • 1 limon,
  • tuz,karabiber,
  • zeytinyağı.
Yapılışı:
  • Dilimlenmiş balıkları önce yıkıyoruz.Derin bir kapta,zeytinyağı,limon suyu, tuz,karabiber ve 2 diş ezilmiş sarımsak ile birlikte balığı marine ediyoruz.Böylece dolapta 1-2 saat bekletiyoruz.
  • Daha sonra fırın kabımıza balıkları yerleştiriyoruz.Halka şeklinde dilimlediğimiz domatesleri, fazla kalın olmayacak şekilde uzunlamasına doğradığımız patates ve soğanları balıkların üzerine ve kenarına yerleştiriyoruz. Somon balığı yağlı olduğu için marine ederken kullandığımız yağ yeterlidir. bu nedenle üzerine yağ gezdirmeye gerek yoktur.
  • Öceden ısıtılmış 200 derecede pişmeye bırakıyoruz. Yaklaşık yarım saatte pişer. Bir 10 dk daha fırının ızgara ayarında somonun üzerindeki sebzeler hafif kızarana kadar bekliyoruz.
  • Yanına ben bulgur pilavı ve çoban salata yapmıştım. Öncesinde bir çorba da olabilir mesala ama yanına illa ki bir salata şart. Salata seçimi size kalmış.... Afiyet olsun..

ÇOBAN SALATA

3 tane domatesi, 2 tane salatalığı, 1 tane kuru soğanı küp küp tavla zarı formunda doğruyoruz. Bir tutam maydanozu ince ince kıyıyoruz. Doğradıklarımızı 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı nar ekşisi ve biraz tuz ile karıştırıyoruz. Afiyet olsun...


  • 

Hiç yorum yok: