Sayfalar

8 Ocak 2011 Cumartesi

ET TEPSİ ve PİRİNÇ PİLAVI

ET TEPSİ
Yapılışı: Orta yağlı zırk kıymayı geniş bir kabın içine alıyoruz. Kabın içine 6-7 diş rendelenmiş sarımsak, bir bağa yakın çok ince kıyılmış maydanoz, 3-4 tane de robottan geçirdiğimiz kırmızı tatlı biberi koyuyoruz. Tuzunu kara biberini ve acı kırmızı biberini ekleyip yoğuruyoruz. İyice yoğurduktan sonra fırın tepsisine 2 cm kalınlığında yayıyoruz. 200 derece fırında yarım saat kadar pişiriyoruz. İşin sırrı sarımsak ve zırk kıymanın orta yağlı oluşunda. Yağsız kıymadan olursa kuru oluyor, çok yağlı olursa da etin yağı pişerken eriyor ve ortada küçücük bir pişmiş et kalıyor. Kalabalık bir misafir için yapacaksanız sizi yanıltabilir. Zırk kıyma kebaplık kıymadır. Kasaplar bunu makinede değil de ellerinde zırk denilen bıçaklarla kıyıyorlar. Afiyet olsun...

PİRİNÇ PİLAVI
Her yiğidin pirinç pilavı farklıdır. Kimisi pirinci ıslatır; kimisi kaynayan suyun içine pirinci döker (makarna gibi); kimisi soğuk su kullanır; kimisi sıcak su kullanır; kimisi şehriyesiz yapar; kimisi göz kararı su kullanır. Herkesten farklı tarifler dinleyebilirsiniz. Bence mutfakla haşır neşir olan bir kişi bu yöntemlerin çoğunu denemiştir ve kendine uygun bir yöntemi benimsemiştir. Tıpkı benim gibi. Bu da benim pirinç pilavım...
Yapılışı: 2 bardak pilavlık pirinci yıkayıp süzüyoruz. Diğer taraftan bir tencereye sıvı yağ koyup bir fincan arpa şehriyeyi kavuruyoruz. Çok kavurmamaya gayret ediyoruz. Çünkü o zaman pilavın rengi kararıyor. Şehriyeleri hafif kavurduktan sonra pirinçlerle beraber biraz da kavuruyoruz. 1'e 1 buçuk ölçüsünde kaynamış su koyuyoruz. Yanı 2 bardak pirince 3 bardak kaynamış su koyuyoruz. Bir bardağı et suyu olabilir. Tencerenin ağzını kapatıyoruz. Düşük ateşte pişiriyoruz. Ara ara suyuna bakıyoruz. Suyu az ise biraz kaynamış su ilave ediyoruz. Suyu çok ise fazla suyunu alıyoruz. İşin sırrı pirincin kalitesinde. Size uygun pirinci bulupo pirinçten vaz geçmemek gerekir. Afiyet olsun...

2 yorum:

*kelebekana*-* dedi ki...

buralardaki kasaplarda zırk kıyma falan olmuyor ..normal kıyma ile yapsak nasıl olur ???

mügepolat dedi ki...

olur tabi ki. Ya da kıyma makineniz varsa evde çekebilirsiniz kıymayı. Ya da kasaba kıymayı tek çektirirsiniz. tavsiye ederim çok lezzetli oluyor..