Antep yöresine özgü bir yemek..
Malzemeler:
Köfte için:- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 çay bardağı irmik
- 1 kaşığa yakın domates salçası
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı un
- tuz karabiber
Yemek için:
- 250 gr kuşbaşı dana eti (kuzu eti de olabilir)
- 1 su bardağı nohut
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 orta boy kuru soğan
- Zeytin yağı
- Kuru nane, tuz, kırmızı biber,
- Sumak (toz veya sumak ekşisi)
Yapılışı:
- Eti ve nohutu düdüklü tencerede haşlıyoruz.
- Geniş bir kaba (yoğurma kabı) ince bulguru alıp üzerine sıcak su gezdiriyoruz. Sıcak su çok olmayacak, bulgurun her tarafı ıslanacak.) 5 dk kadar dinlendiriyoruz.
- Bulgurun üzerine irmiği, 1 kaşık domates salçasını ekleyip, yumurtayı kırıyoruz. Biraz tuz ekleyip iyice yoğuruyoruz. (Bazı tariflerde köftesinin içine kıyma da koyuluyor. Ben yemeğin tadını ağırlaştırdığğı için tercih etmiyorum.)
- Yoğurduğumuz köfte hamurundan nohuttan bir büyükçe parçalar kopartıp yuvarlıyoruz. Un seripi tepsiye köfteleri koyup her yerini unluyoruz.
- Soğanı ince ince doğrayıp zeytinyağında kavuruyoruz. Soğanlar ölmeye yakın biber salçasını ekleyip kavurmaya evam ediyoruz.
- Salçanın kokusu çıkınca 1 lt sıcak su ekleyip kaynatıyoruz.
- Kaynayan suya köfteleri atıp pişiriyoruz.
- Köfteler piştikten sonra haşlanmış nohut ve eti yemeğe ekliyoruz. Eti nohutla birlikte haşlamışsam suyunu yemeklerde kullanmam. Ayrı ayrı haşlamışsam köfteleri attığım suya et suyu da ilave ederim.
- Yemek özleşince 2 çay kaşığı toz sumak ekşisini, tuzunu ekliyoruz. Ekşisi size kalmış. Sıvı sumak ekşisi çok ekşi oluyor. Kullanırken çok az koymanızda fayda var.
- Yemeğin altını kapatmadan önce zeytinyağında kızdırsığımız kuru nane ve pul biberi ekleyip yemeğimizi şöyle bir karıştırıyoruz. Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder