Sayfalar

28 Ekim 2010 Perşembe

BİZ CUMHURİYETİ BÖYLE KAZANDIK

Sizlere Gaziantep Kalesi'nin içinden, Panaroma Müzesi'nden görüntüler aktaracağım. Antep'e gelen ve milli değerlere önem veren herkesin görmesi gereken bir yer olduğunu düşünüyorum. Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında Anteplilerin rolü çok büyüktür.
Gaziantep Kalesi
İşgalcilere aman vermeyen Karayılan
Kurşuna dizilen ondört şehit çocuk
Şahin Bey
Vatan mücadelesinde adlı-adsız birçok kahramanımızın yanında Şehit Şahinbey’in ortaya koyduğu kahramanlıkların ayrı bir önemi vardır. Özellikle Onun Fransız komutanına yazdığı mektup çok önemlidir. Bu mektup aziz milletimizin genel karakterini ortaya koymaktadır. Antepli Şahin Beyin Fransız Garnizonu Komutanlığına yazdığı mektup, tarihimizin şeref belgeleri arasındadır:
“Kirli ayaklarınızın bastığı şu toprakların her zerresinde bir damla Türk kanı karışıktır. Her bucağında bir atanın mezarı vardır. Adı belli olmayan zamanlardan beri Türkler bu topraklarda yaşamaktadır. Türk bu topraklara bu topraklar da Türk’e ısındı, kaynadı.
Sade siz değil, bütün dünya bir araya gelse bizi bu topraklardan ayıramaz.
Sonra siz hiç ömrünüzde; “Türk esir yaşamaz” diye duymadınız mı? Namus ve hürriyet için ölüme atılmak ise bize ağustos sıcağında soğuk su içmekten daha tatlı gelir.
Sizler canı kıymetli insanlarsınız.
Çatmayın bize.
Bir an evvel topraklarımızdan savuşup gidin. Yoksa kıyarız canınıza.”
21 Şubat 1920 / Antepli Şahin” (Antep savunması)
Antep'ten Kurtuluş Savaşı sahneleri

Antep savunmasında kadın erkek, yaşlı genç ve hatta çocuk denecek yaşta gazi evlatları mücadele vermiş, sonunda kurtuluşa ermişlerdir.
Şehit Kamil ve annesi

Fransız askerleri anasının peçesine uzanan ele tahammül edemeyen küçük Kâmil'i direndiği için vurmuşlar..
Birinci Dünya Savaşı sonunda 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Mütarekesi ile birlikte Antepliler ilk defa işgalle tanışmışlar. 17 Aralık 1918'de İngilizler Antep'e girmişler. Daha sonra Fransızlara devretmişler.
Sivas Kongresi
“Aziz Milletimizin en önemli karakteri bağımsızlıktır.”
İşgale katılan Fransız askerleri arasında bölgeden daha önce göç etmiş Ermeniler de vardı. Fransızlarla işbirliği yapan Ermeniler Anteplilere aklılara durgunluk verecek zulüm ve işkence yaptılar. Antep'i yaktılar, yıktılar ve 1920 yılının girişiyle savaş başlamış oldu.
İşgale katılan Fransız askerleri arasında bölgeden daha önce göç etmiş Ermeniler de vardı. Fransızlarla işbirliği yapan Ermeniler Anteplilere aklılara durgunluk verecek zulüm ve işkence yaptılar. Antep'i yaktılar, yıktılar ve 1920 yılının girişiyle savaş başlamış oldu.
Cepheye yiyecek hazırlayan Türk kadınları

Kurtuluş mücadelesindeki Antepliler
"BEN ANTEPLİLERİN GÖZLERİNDEN NASIL ÖPMEM Kİ..
TÜRKÜM DİYEN HER ŞEHİR, HER KASABA VE EN KÜÇÜK TÜRK KÖYÜ, GAZİANTEPLİLERİ KAHRAMANLIK MİSALİ OLARAK ALABİLİRLER." M. K. ATATÜRK
Antep şehrine verilen gazi madalyası
Ancak dışarıdan hiçbir yardım görmeden tamamen kendi olanaklarıyla 10 ay 9 gün mücadelesini düşmana karşı sürdüren halk açlık ve cephanesizlik sebebiyle 9 şu bat 1921'de Fransızlara teslim oldu. Bu suretle 1 Nisan 1920'de başlayan Gaziantep savunması dost düşman bütün dünyanın hayranlık ve takdirini kazanan kahramanlıklarla 11 ay sürdükten sonra açlık yüzünden sona ermiştir. Düşman bu süre içerisinde şehre 70.000 mermi atmış, şehir bir kül ve enkaz yığını haline gelmiştir. Antepliler şehirlerinin savunması uğruna 6000'den fazla evladını şehit vermiştir.
Gaziantep Savunması son günlerini yaşarken bu savunmanın olağanüstü anlam ve önemini takdir eden Türkiye Büyük Millet Meclisi 8 Şubat 1921 tarihli toplantısında 93 numaralı kanunla, dünyada başka hiçbir şehre nasip olmayan "GAZİ"lik unvanını vermiştir.
15 Mart 1921 tarihinde Londra'da Türk Dışişleri Bakanı ve Fransız delegasyonunun Antep, Adana ve çevrelerinin Türkler'e geri verilmesi hususunda anlaşmaya varmaları üzerine Antepliler büyük bir sevinç ve heyecana boğulmuşlardır. Nitekim bu , antlaşma Ankara Antlaşması ile son şeklini almış ve 25 Aralık 1921'de son Fransız askeri Gaziantep'i terk ederken kahraman Türk ordusu halkın coşkun sevinç gösterileri içinde Gaziantep'e girmiştir.
Gaziantep Savunması; dost düşman herkesin hayranlık ve takdirini kazanan Milli Kurtuluş Savaşı tarihimizde eşsiz kahramanlığı ile hem kendini hem de Güneydoğu Anadolu'yu düşman işgalinden kurtaran halkın zaferidir. Aynı zamanda İman kuvvetinin, milli birliğin ve milli benliğin bir şahlanışıdır. Gaziantep savunmasında Şehit Kamiller (Mehmet Kamil) "Anamın peçesi açılmasın, mabedimin göğsüne namahrem eli değmesin" diye düşmana karşı kahramanca mücadele ettiler. Şahin Bey (Mehmet Sait) ve çeteleri, "düşman cesedimizi çiğnemeden Antep'e giremez" diyerek oracıkta şehit olmadan düşmanı bir adım bırakmadılar. Molla Mehmet (Karayılan) ve nice kahramanlar ezelden beri hür yaşadıkları için "Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda" diyerek seve seve şehit olmuşlardır.
Kurtuluş mücadelesinden bir sahne

Bağımsızlık mücadelesi veren ulusların, özellikle de ekonomik, kültürel ve siyasal kıskaca alınan Türk ulusunun; Antep savunmasından alacağı çok dersler vardır. İşgalden kurtulmanın en büyük unsuru “kuvvayi milliye” hareketinin nasıl gerçekleştiğini, milletimizin en zor şartlar altında bile nasıl kahramanlıklar ortaya koyduklarını Türk'üm diyen herkes evlatlarına öğretmek zorundadır.

4 yorum:

ruşyena dedi ki...

Bir Antepli olarak bu paylaşım için çok teşekkür ediyorum... Benzer fotolar bende de mevcut ancak henüz paylaşmak için zamanım olmadı... Günün anlamı ve önemi üzerine güzel düşünmüşsünüz...
sevgiler.

Begonvilli Ev dedi ki...

Ulusu işgal altındaki o zor günlerden kurtarıp, yeni bir rejim kurmakla kalmayan, devrimleri ile pek çok haklara kavuşturan Atatürk'e başta olmak üzere, silah arkadaşlarına, ve emeği geçen herkese sonsuz minnet ve saygı....Acaba onlara layık olabiliyor muyuz?

Adsız dedi ki...

ANTEP ŞEHADETE YÜRÜR

Var git yoluna da kafir
Esir olmaz türkler denir
Komutanı şahin beydir
Antep şehadete yürür

Vatansız da türkmü olur
Hürriyet siz beden nedir
Şahin beyim yeminlidir
Antep şehadete yürür

Sordunuzmu türkler kimdir
Dogar dogmaz kınalıdır
Örnek olan şahinidir
Antep şehadete yürür

Kaşıkaralı nail,saygılar bana antebin kurtuluş savaşından eski olan kitablar gönderebilseniz antebe yüzlerce şiir yazabilirim çok arkadaşım arıyor kitab bulamıyor kütüphane müdürüde dermişki bura gelsin okusun yoksa kitabı veremeyiz bu yetenek şu an bende var belki ilerde yazamıyacagım belkide ölcem şu anki yetenegime antep şiirlerini yazmaya yardım edecek kişilere çok teşekkür ederim şimdiden

mügepolat dedi ki...

Adsız, şiiriniz ve yorumunuz için teşekkürederim. Antep tarihi ile ilgili kitaparaştırması içinde olacağım..