Sayfalar

30 Ekim 2010 Cumartesi

ZEYTİN TOPLADIK

Geçen haftasonu Kilis'in Karbeyaz köyüne yeşil zeytin toplamaya gittik. Çok eğlenceliydi. Zeytin bahçesi bayırdaydı. Biz de traktörle gittik. Baya maceralı, biraz korkarak hoplaya zıplaya bir yolculuk yaptık. Ama ne yazık ki bir hafta daha erken gelseymişiz tam yeşillerini toplayabilirmişiz. Ağaçlarda yeşil zeytinleri güçlükle bulabildik. Ama yine de yarım çuval topladık. Allah ekenden, dikenden, bakandan razı olsun. Teşekkür ederiz Çelebi ailesi. Sayelerinde kışlık zeytinimizi hazırladık.
Hoplaya zıplaya maceralı bir yolculuktu.


Yeşillerini bulmak için baya zorluk çektik.

Enes ile İdil çok eğlendiler.

Cemal Abim kendi zeytinleriymiş gibi topluyor maşallah...:)
Eşim ile ablam.. Sanki çocukluklarına dönmüşler de saklambaç oynuyorlar...

:) Güzel, eğlenceli, maceralı, yorucu bir gündü.
Topladığımız zeytinler..

Zeytinleri taşla kırdık.
Kırdığımız zeytinleri bidona doldurduk. İçine tuzlu su koyduk, kapağını sıkıca kapattık. Tuzlu suyu yumartayı yüzdürme tekniği ile hazırladım. Bunun için geniş bir kaba bolca su koyuyoruz. Suyun içine 2 avuç kadar iri tuz atıyoruz. Çiğ yumurtayı içine koyuyoruz. Yumurta hafif kalkınca tuzun kıvamı iyidir. Farklı zeytin kurma teknikleri var. Kimisi önceden tuz koymaz. 7-8 defa acı suyunu boşaltır. Sonradan tuzlandırır. Ama ben bu sefer kayınvalidemin yöntemini denedim. Bu şekilde yapınca yeşil zeytini yumuşamadan uzun süre yiyebiliyoruz.
Zeytinle beraber gelen kütür kütür üzümler...

3 yorum:

Begonvilli Ev dedi ki...

Ne hoş bir gün geçirmişsiniz. Burada gidip toplama şansımız yok ama pazarlarda bol bol buluyoruz. Ben de biraz aldım. Ayrıca tarif için teşekkürler. Geçen yıl yaptıklarımın bir bölümü yumuşamıştı. Bu yıl kayınvalidenizin tarifini deneyeceğim.

nihalasli dedi ki...

yazliktaki bahcemizde zeytinagaci var annem de sizin gibi kirma zeytin yapar ama daha tadamadim :)
Cok eglenceli bir gun olmus ..Sevgiler

mügepolat dedi ki...

begonvilli ev;
kolay gelsin size. Kayınvalidem Zeytinin acı suyunun sert tuttuğunu söylüyor.