Sayfalar

16 Ekim 2010 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI BİBER- PATLICAN DOLMASI

Dolmanın çok çeşitli versiyonları var.Patlıcan, kabak, biber, kırmızı biber, domates, patates, soğan, ege taraflarında kabak çiçeği dolması...yapılır. Kışın özellikler kuru dolmalar yapılır. Kimileri sarmaya da dolma diyor. Asma yaprağından, lahanadan, pazıdan, pancardan sarmalar yapılır. Ama hemen hemen her evde sarma dolma muhabbetti olur. Bizim evde de 10 güne bir dolmanın çeşitli verisyonları pişer.
ZEYTİNYAĞLI BİBER PATLICAN DOLMASI
Yapılışı: Patlıcanları oyuyoruz, biberlerin çekirdeklerini çıkartıyoruz. Dolmanın içini hazırlamaya başlıyoruz. Her dolma için bir buçuk yemek kaşığı pirinçi, 2 tane domatesin rendesini, 1 orta boy soğanın ince ince doğrayıp büyük bir kasenin içine koyuyoruz. 1 yemek kaşığı domates salçası, yarım yemek kaşığı biber salçasını ekliyoruz. Salçanın miktarı size kalmış. Maydanoz ve taze naneyi ince ince doğruyıp ekliyoruz. 2 diş sarımsak rendeliyoruz. Tuz, karabiber, kimyonu da ekleyip bir çay bardağına yakın zeytinyağ döküyoruz. Dolma içini iyice karıştırıyoruz. Dolmaların içini yarısını biraz geçecek şekilde dolduruyoruz. Çünkü pişince şişip pirinçlerin taşmasını istemeyiz. Doldurduklarımızı düdüklü tencereye yerleştiriyoruz. Patlıcanların üzerini domates dilimleri koyuyoruz. Biberlerin üzerine kapaklarını yerleştiriyoruz. Tencerenin içine dolmaların yarısını biraz geçecek şekilde salçalı, zeytinyağlı, tuzlu su ekliyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp yaklaşık 20 dk da pişiriyoruz. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok: