Sayfalar

9 Ekim 2010 Cumartesi

NEDEN HAZIR ÇORBAYA HAYIR DİYORUM

Hazır etsularının ve hazır çorbaların içinde MSG (monosodyumglutamat ) ya da diğer adı E621 adlı ve çeşni arttırıcı özelliği bulunan katkı maddesi bulunmakta. Aroma arttırıcılar aromayı daha cazip hale getirmek, orijinal aromayı korumak veya düzeltmek, arttırmak amacıyla kullanılır. Piyasadaki hazır gıdalar içerisinde o kadar çok ki. Hazır çorbalar, tablet veya toz et suları, çeşnili cipsler, krakerler, bisküviler, bazı konserveler... Yani tatlandırılmış güya lezzetlendirilmiş tüm hazır gıdalarda.

MSG Çin Restoranı Sendromuna da neden olmaktadır. Peki nedir bu Çin Restoranı Sendromu? Uyuşma, fasial basınç, baş dönmesi, baş ağrısı, terleme, bulantı, kusma, çarpıntı, boyun ve sırt ağrısı, ishal, göğüste sıkışma, boyun arkasında yanma gibi belirtilerinin olduğu bir rahatsızlık. Bu tür reaksiyonlar fazla miktarda MSG alınması sonrası oluşur. Bu maddeyi tüketen astımlı hastalarda ağır astım atakları oluşabilmektedir. Çocuklarda da titreme, huzursuzluk, anormal ağlama ve delirium bulguları orta çıkabilir.  Genellikle baharatların ön planda olduğu uzak doğu ve Türk hazır gıdalarında ve sanayinde MSG (aroma arttırıcı-E621) kullanılıyor. Sendromun ortaya çıkış mekanizması tam olarak bilinmemektedir. Populasyonun %15-%20'si monosodyum glutamatın küçük dozlarına bile duyarlıdır, bununla birlikte yeterli miktarda monosodyum glutamat alan herhangi bir kişide de aynı klinik bulgular oluşabilmektedir. Semptomlar genellikle monosodyum glutamat alımından sonraki 1 saat içinde ortaya çıkar. Bu süre 14 saate kadar uzayabilir. Bu tür reaksiyonlara karşı ailesel bir yatkınlık olduğu düşünülmektedir.

Ayrıca bu durum insanlarda tat alma duyularının körelmesine neden oluyor.Tad alma duyumuz diğerleri gibi bir uyarıcı ile sinirlerde oluşan sinyallerin beyne ulaşması şeklinde çalışır. Fakat beyindeki ilgili bölge ilk uyarıdan sonra tadı oluşturan madde ağzımızda olduğu sürece (-ki yuttuktan sonrada tad ağzımızda kalır) sinyallerin seviyesine karşı duyarlılığını hızla düşürmeye başlar. Bu sebeple bazen çok tatlı bir yiyecekten sonra alınan gıda (örn.içilen çay) bize şekersizmiş gelir. Çoğu kez farkında olmasak bile yemek yerken de aynı olay gerçekleşir. Aynı yiyeceğin ilk lokması ile son lokması arasında tad azalması mevcuttur. Aroma arttırıcı ihtiva eden gıdalar hariç. Örneğin Mono Sodyum Glutomat tad alma bölgemizi uyararak daha fazla hassaslaştırır. Bu tip gıdaların yoğun tüketilmesinden sonra diğer MSG içermeyen gıdalardan tad almamız azalır. Hazır çorba ile başlanan yemeklerde bu açıkça gözlenebilmektedir.

Günde 2 gramın altında Na alması gereken kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Na içeriği NaCl'den (yemekelerde kullandığımız tuz) daha azdır. Bir gram tuzda 400 mg Na bulunurken, 1 gram MSG'da ~150 mg Na vardır.

Bilimadamları , Monosodyum Glutamat (E 621) maddesinin retinadaki hücrelere saldırdığını gözlemlemişler. Japon bilim adamları, bazı gıdalarda aroma artırıcı olarak kullanılan monosodyum glutamat (E 621) maddesinin gözlere zarar verdiğini bildirmişler. New Scientist dergisinin haberine göre, Hirosaki Üniversitesi' nde görevli bilim adamı Hiroşi Ohguro ve ekibi, farelere çeşitli miktarda monosodyum glutamat yedirilmiş. Monosodyum glutamat maddesinin retinadaki (ağtabaka) hücrelere saldırdığını gözlemleyen bilim adamları, farelerin görme yeteneğinin azaldığını tespit etmişler. Ohguro, aroma artırıcı monosodyum glutamat maddesinin yoğun olarak kullanıldığı Asya'da, glaukom olarak bilinen göz hastalığının bir çeşidinin çok sık görüldüğünü belirtilmiş.


Bunlar benim bu konuda internetten topladığım bilgiler. Paylaşmak istedim. Sevgilerle....

Hiç yorum yok: